V Sloveniji je spolno aktivnih kar 58 odstotkov najstnikov, …

Uredništvo, 27. september 2010.

… od tega jih 25 odstotkov pri prvem seksu ni uporabilo zaščite Ljubljana – V Sloveniji je spolno aktivnih 58 odstotkov najstnikov, 25 odstotkov mladih…

… od tega jih 25 odstotkov pri prvem seksu ni uporabilo zaščite

Ljubljana – V Sloveniji je spolno aktivnih 58 odstotkov najstnikov, 25 odstotkov mladih pa pri prvem spolnem odnosu ne uporabi nobene zaščite, kažejo izsledki mednarodne raziskave o kontracepciji, v kateri je sodelovala tudi Slovenija. Raziskava je še pokazala, da imajo mladi v Evropi prvi spolni odnos v povprečju ob starosti okoli 16 let.

Kljub temu, da najstniki po svetu relativno dobro poznajo vrste kontracepcijskih metod, jih kar 45 odstotkov ob prvem spolnem odnosu z novim partnerjem ne uporabi nobene kontracepcijske metode, še kažejo izsledki raziskave. Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana.

Mladi vedo, da so odgovorni za kontracepcijo še preden imajo spolne odnose z novim partnerjem in tudi za njeno pravilno uporabo oz. da je kontracepcijska metoda, ki jo izberejo, uporabljena učinkovito. Kljub temu pa rezultati raziskave kažejo, da dajejo mladi pri pripravljanju na zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom, na primer več poudarka osebni higieni, vključno s prhanjem, voskanjem in odišavljanjem, kot kontracepciji. Številni mladi imajo z novim partnerjem nezaščitene spolne odnose, je še pokazala raziskava.

Tako se 44 odstotkom mladih zdi osebna higiena bolj pomembna kot kontracepcija, kadar se pripravljajo na prvi zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom. 45 odstotkov spolno aktivnih mladih ima kljub vsemu nezaščiten prvi spolni odnos z novim partnerjem – to je 25 odstotkov več kot v letu 2009, ko je 36 odstotkov spolno aktivnih mladih priznalo, da so imeli z novim partnerjem nezaščiten spolni odnos.

Vir: dnevnik.si

Ali vas zanima, kakšen je pogled, ki ga imajo današnji najstniki na svet spolnosti? Kakšne so njihove dileme in izkušnje? Več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close