Geni na nastanek raka dojk vplivajo bolj, kot so sprva mislili

Uredništvo, 22. september 2010.

London – Ženske z genom, ki povečuje možnost nastanka raka na dojkah, lahko s pregledom še drugih delov svoje DNK zvedo še več o možnostih…

London – Ženske z genom, ki povečuje možnost nastanka raka na dojkah, lahko s pregledom še drugih delov svoje DNK zvedo še več o možnostih nastanka rakavih obolenj. Razlike v določenih genetskih področjih lahko namreč dokazano zvišajo ali znižajo možnosti za nastanek raka pri ženskah s tako imenovanim genom BRCA1.

V prihodnosti bi lahko podobne raziskave ženskam omogočile lažje odločanje v preventivnih zdravljenjih raka dojk. Prav tako se znanstveniki nadejajo ugotoviti povezavo genov z rakom na jajčnikih.

Raziskovalci so že dalj časa vedeli, da obstaja povezava med dolčenimi genskimi mutacijami ter občutno povečano možnostjo pojava raka na dojkah ali jajčnikih v določeni starosti ženske. Na primer, ženska, ki v sebi nosi gen BRCA1 ima kar 65 odstotne možnosti, da do 70. leta zboli za rakom na dojki in kar 40 odstotne možnosti, da jo prizadene še rak jajčnikov. Netočnost takih napovedi je za mnoge ženske zelo stresna, nekatere si preventivno celo odstranijo zdravi dojki in jajčnike. Zadnje odkritje pa omogoča točnejše rezultate in s tem ženskam ponudi še realnejšo sliko njihovih možnosti, da oboljio za rakom.

Vir: dnevnik.si

Zgodbe, izpovedi, nasveti in izkušnje o vsakdanjem življenju z rakom so zapisane na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close