Najhujši divjaki prelisičijo radarje

Uredništvo, 22. september 2010.

Policisti zagotavljajo, da v sedemdesetih odstotkih hitrost merijo na mestih, kjer je največ prometnih nesreč Ljubljana – Umirjanje prometa in nadzor voznikov s pretežko nogo…

Policisti zagotavljajo, da v sedemdesetih odstotkih hitrost merijo na mestih, kjer je največ prometnih nesreč

Ljubljana – Umirjanje prometa in nadzor voznikov s pretežko nogo sta glavni nalogi okoli 200 merilnikov hitrosti – po domače radarjev, s katerimi razpolagajo slovenski policisti. Dve tretjini je ročnih laserskih merilnikov, s katerimi policisti ob cestah prežijo na prehitre voznike, poleg 23 sistemov provida pa imajo na voljo tudi okoli 25 merilnikov, nameščenih v ohišja ali vozila.

Stacionarne radarje pred naselja

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na generalni policijski upravi meni, da zgolj večje število stacionarnih radarjev ni rešitev. Po njegovih besedah je najbolj bistveno zavedanje voznikov o veliki verjetnosti, da bodo v primeru prekoračitve hitrosti za tak prekršek tudi kaznovani, kar naj bi voznike posledično motiviralo, da spoštujejo omejitve hitrosti. To pa je po njegovem mnenju laže doseči s kombinacijo vseh vrst nadzora hitrosti. “Na podlagi rezultatov analiz in stanj prometne varnosti na posameznih območjih policija izvaja nadzore hitrosti po naslednjem sistemu: sedemdeset odstotkov meritev je na mestih, kjer se najpogosteje dogajajo prometne nesreče, dvajset odstotkov tam, kjer je največ prekoračitev hitrosti, deset odstotkov nadzorov pa na krajih, na katere opozorijo razne lokalne civilne iniciative,” nam je zagotovil Vehovec.

Stacionarni radarji imajo svoje prednosti in slabosti, pojasnjuje Robert Štaba, predsednik zavoda Varna pot. Ta vrsta radarjev objestnim voznikom omogoča tako imenovano kenguru vožnjo. Dogaja se namreč, da vozniki, ki dnevno vozijo po cestah, ob katerih so stacionarni radarji, pred njimi naglo zavirajo, čim jih prevozijo, pa ponovno pohodijo plin in pospešijo čez omejitev. “Po drugi strani pa bi bili stacionarni radarji dobrodošli pred začetki naselij, kjer je treba zmanjšati hitrost. Tam bi lahko nato še z nekaterimi drugimi infrastrukturnimi rešitvami dosegli, da se promet umiri,” nam je pojasnil Štaba.

Vir: dnevnik.si

Se vam zdi, da nimate besede pri prometni varnosti? Zapišite predloge, zamisli in mnenja na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
07.07.2021. ob 00:49
284,471
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close