Danes je svetovni dan ozaveščanja o limfomih

Uredništvo, 15. september 2010.
Ostalo

Limfom je razmeroma redka oblika raka – v Sloveniji po zadnjih podatkih letno odkrijejo več kot 300 novih primerov – katerega pojavnost pa naglo narašča….

Limfom je razmeroma redka oblika raka – v Sloveniji po zadnjih podatkih letno odkrijejo več kot 300 novih primerov – katerega pojavnost pa naglo narašča. Dobra novica je, da imajo bolniki, pri katerih pravočasno odkrijejo bolezen, zelo ugodno prognozo, torej možnost preživetja. Pri Hodgkinovem limfomu – obstaja namreč cela vrsta podtipov te bolezni, ki jih na grobo delimo na dve skupini, Hodgkinove in Ne-Hodgkinove limfome – je petletno relativno preživetje slovenskih bolnikov, ki so zboleli med 2001 in 2005 90-odstotno. Za Ne-Hodgkinov limfom pa je ta odstotek v enakem obravnavenem obdobju manjši in znaša 60 odstotkov.

Simptomi podobni prehladu

Ena od težav, s katero se soočajo tako bolniki z limfomom kot njihovi zdravniki je dejstvo, da so simptomi limfoma zelo podobni znakom manj nevarnih bolezni, kot sta gripa in prehlad. Na žalost pa je javnost o njih še vedno premalo seznanjena, zato se društvo s svojimi aktivnostmi trudi dvigniti raven ozaveščenosti o limfomu med nami. Po besedah onkologinje doc. dr. Barbara Jezeršek-Novaković, dr. med. lahko ljudje sumijo na možnost limfoma predvsem pri povečanih nebolečih perifernih bezgavkah (na vratu, pod pazduho ali v dimljah), ki se še dodatno povečujejo ali dlje časa ne izginejo. »Sicer so lahko simptomi tudi povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, ki ni povezana z okužbo, izrazito nočno potenje in izguba teže,« razlaga dr. Jezeršek-Novakovićeva in doda, da je pri navedenih težavah potreben pregled pri izbranem osebnem zdravniku. Namreč vedeti moramo da, če limfoma ne zdravimo, so lahko nekatere vrste smrtne v nekaj mesecih, določene tipe limfoma pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo.

Na poti do okrevanja

Rak limfatičnega sistema zdravijo na različne načine, odvisno od podtipa, ki ga skozi diagnostične postopke določijo specialisti onkologi in hematologi. Slovenski specialisti smernice o poteku zdravljenja limfoma vsako leto posodobijo in prilagodijo novim možnostim, ki jih prinašajo nova zdravila. Večino bolnikov zdravijo s sistemsko terapijo, torej kemoterapijo, ki jo pri nekaterih oblikah bolezni kombinirajo z biološkimi zdravili, spet pri drugih uporabijo zgolj biološka zdravila. Mnoge bolnike po koncu sistemskega zdravljenja čaka še obsevanje. Kot pravi dr. Jezeršek-Novakovićeva, imajo slovenski bolniki na voljo vsa potrjeno učinkovita terapevtska sredstva, nekaj težav je bilo le z bendamustinom, ker pri nas še ni registriran. Doda pa še, da kakšnih dramatično učinkovitih zdravil – kot je bil denimo rituksimab – zaenkrat ni na vidiku.

Vir: delo.si

Izkušnje z limfomom in levkemijo bodo z vami delili bolniki in strokovnjaki na froumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:00
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close