Starodobniki in Afriška vas na GR

Uredništvo, 15. september 2010.
Ostalo

18. in 19. septembra 2010 bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 4. Mednarodni festival starodobnih vozil. Festival bo prvi dan ob 12.00 uri slavnostno odprl…

18. in 19. septembra 2010 bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 4. Mednarodni festival starodobnih vozil. Festival bo prvi dan ob 12.00 uri slavnostno odprl Zoran Janković, župan Mesta Ljubljana. Originalni preplet zgodovine transporta dopolnjuje kulturna dediščina črne Afrike, v kateri je pred toliko leti deloval tudi slovenski izumitelj, baron Anton Codelli (1875–1954), prvi lastnik avtomobila v Sloveniji. Kulturno umetniška prireditev z razstavo iz Republike Južne Afrike – Africa Village je na ogled 17. in 18. septembra.

4. Mednarodni festival starodobnih vozil je posvečen vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike, vsi razstavljeni eksponati morajo biti stari vsaj 30 let. Če so bili dosedanji festivali namenjeni temu, da popeljejo obiskovalce v preteklost zgodovine transporta, je letos mednarodni festival namenjen tudi izvirnim predstavitvam starodobnih transportnih sredstev in vojaške tehnične dediščine. Namen 4. festivala je druženje, zabava, izmenjava izkušenj znanja in delov za restavriranje starodobnih vozil. Tehnični organizator festivala je Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil Slovenije (SVS).

Sicer pa je rdeča nit letošnjega festivala v znamenju okroglih obletnic: 100. obletnice avtomobilske znamke Alfa Romeo in 200. obletnice blagovne znamke Peugeot. Najlepši primeri starodobnih vozil obeh znamk bodo razstavljeni v dvorani Kocka.

Razstavni program:

V preddverju dvorane Kupola se bo letos predstavila Zveza SVS – Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil Slovenije. Zveza združuje in predstavlja interese slovenskih ljubiteljev starodobnih vozil in je vključena v mednarodno organizacijo FIVA /Federation international des vehicules encient/, ki ima po svetu 1,5 milijona članov, združenih v 86 zvezah v 62 državah. Slovenska zveza SVS bo letos gostila v Ljubljani generalno skupščino FIVA od 27. do 30. oktobra.

V dvorani Kupola (A – 1681m2) se predstavljajo Avto Antika, OTC Škofljica, JEEP Klub in drugi.

V dvorani Kocka (A2 – 2400 m2) razstavljajo poleg kluba ljubiteljev klasičnih in športnih vozil »Codelli še mnogi imenitni klubi in društva iz Slovenije in tujine.

Prek 300 starodobnih vozil iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške, med katerimi jih je mnogo izdelanih iz obdobja pred drugo svetovno vojno, je razvrščenih v razstavni program kot:

  • motocikli
  • avtomobili in druga starodobna prevozna sredstva
  • starodobna vojaška prevozna sredstva
  • kolesa
  • starine

Festival bo spremljalo dopolnilno dogajanje z glasbo, izbrano kapljico in kulinaričnimi posebnostmi – v starodobni vojaški kuhinji bo obiskovalcem festivala na voljo golaž, skuhan v kotlu, ki ga je uporabljala nekdanja vojaška enota.

Ne prezrite!

  • V soboto, 18. septembra bo ob 12.00 uri v dvorani Kupola odprtje 4. Mednarodnega festivala, ki bo v znamenju odkritja do sedaj originalno ohranjenega in še nikoli restavriranega ameriškega avtomobila OVERLAND letnik 1916, ki je v lasti Boža Šefa iz društva Avto Antika.
  • Osem izbranih udeležencev, ki so letos iz Slovenije potovali s starodobnimi avtomobili v Moskvo, na razstavnem prostoru razstavljajo svoje vzdržljive starodobnike in s pomočjo potopisne projekcije osvetljujejo avanturo.
  • Razstavljena je obnovljena Alfa Romeo 1900c Sprint Coupe, model, ki ga je oblikoval slavni Pinin Farina, letnik 1953, katerih je samo 30 na vsem svetu.
  • Obiskovalci si lahko ogledajo zbirko Fordovih predvojnih vozil, vojaško tehniko JEEP kluba Slovenije in vrsto zanimivih in atraktivnih starodobnih vozil – tudi starodobno gasilsko tehniko in posebno starodobno vreteno za pletenje vrvi.

Spoznajte svet avtomobilizma na spletnem portalu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
26.10.2021. ob 01:59
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close