Prehrana za tretje tisočletje

Uredništvo, 13. september 2010.
Ostalo

Telo ni motor Ljudje pogosto gledajo na svoje telo kot na motor, bolezen pa razumejo kot mehansko motnjo, ki jo je mogoče odpraviti z zdravili…

Telo ni motor

Ljudje pogosto gledajo na svoje telo kot na motor, bolezen pa razumejo kot mehansko motnjo, ki jo je mogoče odpraviti z zdravili ali kirurškim posegom. Toda znanstveniki vse bolj poudarjajo, da je človekov organizem kompleksen sistem z omejeno sposobnostjo prilagajanja na razmere v njegovem okolju. Če so razmere izrazito slabe, odpove sposobnost prilagajanja in nastopi bolezen. Človek je enovita celota, telo in duh sta enakovredni, povezani enoti.

Telo je sestavljeno iz molekul, ki smo jih zaužili s hrano. Človek za časa življenja poje približno sto ton hrane; pod vplivom encimov se sestavine v hrani razgradijo, hrana se utekočini; črevesna stena vsrka njene sestavine, ki nato potujejo po krvnem obtoku — torej smo dobesedno to, kar jemo. Neuravnovešena prehrana povzroča biokemične spremembe, ki se skozi generacije odražajo tudi kot genetske spremembe oziroma omogočajo močno ali šibko genetsko dispozicijo — torej so to, kar pojemo, tudi naši otroci, vnuki … Hm, kar velika odgovornost!

Kakšen je pomen zdrave prehrane?

Zdrava prehrana omogoča optimalno psihofizično kondicijo in čustveno ravnovesje, najmanjšo možno obolevnost in najdaljšo življenjsko dobo, ki jo seveda preživimo zdravi.

To je možno le, če nujno potrebna hranila uživate v optimalnih količinah in vsak dan, kajti vse telo, vključno s skeletom, se dnevno obnavlja. Pomembno je poznati tudi nekatere resnice o okolju, v katerem živimo. Poznavanje procesov evolucije pojasnjuje, da okolje določa tudi vrsto hrane, s katero se prehranjujemo. V preteklosti, ko okolje še ni bilo “kultivirano”, je človek užival izključno hrano, ki je uspevala v okolju, v katerem je živel. Na takšno hrano je bil tudi najbolj prilagojen in z njo je dobil vse nujno potrebne hranilne snovi. Zdaj je okolje spremenjeno do te mere, da naravno pridelane hrane tako rekoč ni več, po drugi strani pa lahko človek posega po najrazličnejših vrstah hrane, tudi po takšni, ki je tuja njegovemu okusu in navadam. Takšno poseganje je nenaravno in bo zahtevalo svoj davek.

Vir: revija Viva

Spoznajte male skrivnosti zdrave prehrane na spletnem naslovu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close