Rešitev za upočasnitev Alzheimerjeve bolezni?

Uredništvo, 10. september 2010.

Vitamin B naj bi možgane varoval pred izgubo spomina London – Znanstveniki so prišli do ugotovitve, ki bo morda kmalu spremenila agonijo, s katero se…

Vitamin B naj bi možgane varoval pred izgubo spomina

London – Znanstveniki so prišli do ugotovitve, ki bo morda kmalu spremenila agonijo, s katero se soočajo milijoni ljudi po vsem svetu, ki bolehajo za Alzheimerjevo boleznijo. Njihovo trpljenje naj bi morda preprečila čisto enostavna vitaminska tableta.

Tableta, ki bi stala kakšnih 10 centov na dan, je sestavljena iz treh nadomestkov vitamina B, sicer pa za kar 500 odstotkov zmanjšuje krčenje možganov, ki je povezano z izgubo spomina.

Raziskovalci z univerze v Oxfordu pravijo, da je to mejnik pri študijah na tem področju, in predstavlja „prvi žarek upanja“ v boju za iskanje zdravila, ki bi ustavilo ali pa vsaj upočasnilo razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Britanska ekipa strokovnjakov je sodelovala s kolegi z Norveške, za testno skupino pa so izbrali 270 starejših ljudi, ki so že imeli težave s spominom, ki bi lahko vodile do razvoja te grozne bolezni. Polovica jih je dnevno jemala tablete, ki so vsebovale visoke doze vitaminov B6, 9 in 12, slednjega je bilo na primer v tableti kar 300-krat več, kot če bi oseba jedla samo banane, meso ali pa kakšno drugo hrano, bogato z vitamini. Druga polovica je dobila placebo tableto. Ugotovili so, da je vitamin B kar za 30 odstotkov zmanjšal krčenje možganov, ki bi lahko vodilo do izgube spomina.

Vir: dnevnik.si

Starost prinaša s seboj marsikatere probleme in izzive. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close