Znanstveniki o posledicah holokavsta

Uredništvo, 10. september 2010.
Ostalo

Stres je deden, prenaša se z geni Ljubljana – Holokavst je očitno grozodejstvo, ki se z lepa ne bo zaključilo. Kljub temu, da se število…

Stres je deden, prenaša se z geni

Ljubljana – Holokavst je očitno grozodejstvo, ki se z lepa ne bo zaključilo. Kljub temu, da se število ljudi, ki so poboj preživeli vsako leto manjša, grenak okus v ustih žrtev ostaja. In ne trpijo le one, temveč tudi njihovi otroci. Znanstveniki so dokazali, da stres ni le ”psihološko prenosljiva bolezen”, temveč se na naše otroke prenaša z geni.

Psihologom je že od nekdaj buril domišljijo psihološki profil t.i. ”druge generacije preživelih v Holokavstu”. Ljudi, ki so uspeli iz taborišč priti živi, so za vedno spremenile grozne podobe, ki so jim bili priča. V trenutnem tisočletju bi njihove težave preprosto označili kot posttravmatsko stresno motnjo (PTSM) in jim temu ustrezno pomagali. Leta nazaj pa PTSM ni bil poznan, torej tudi ni bil ustrezno zdravljen. Posledica tega so otroci, ki so zrasli v družinah, kje je vsaj eden od staršev trpel za to težko motnjo. Starši so tako morali usklajevati popolnoma kontradiktorna čustva, saj so negativno sovraštvo in bes tlačili globoko v podzavest, obenem pa so se trudili vzgajati srečne otroke. Nič čudnega ali presenetljivega ni, da so bili včasih neuspešni.

Mnogo raziskav je že dokazalo, da se posledice PTSM kažejo tudi v drugi generaciji, torej na otrocih ljudi, ki so preživeli holokavst. Poleg psiholoških so dokazali tudi biološke spremembe v njih, kot na primer visoka raven stresnega hormona, kortisola, v krvi. Vse do sedaj so seveda menili, da so ti znaki ‘priučeni’, saj človek, ki je celotno otroštvo izpostavljen psihično uničenim staršem, njihovim nihanjem razpoloženj in podobnim negativnim dejavnikom, s časoma tudi sam podleže stresu. Šele v najnovejši raziskavi pa so znanstveniki dokazali, da ne gre za priučene motnje, temveč za spremembe v samih genskih, torej dednih, zasnovah.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:00
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close