Bodo zdravniki v petek spet normalno delali?

Uredništvo, 09. september 2010.
Ostalo

Sporazum med ministrom za zdravje in sindikatom Fides Vlada in zdravniški sindikat sta vendarle našla rešitev, ki bo uredila razmere v zdravstvu. Po šestih urah…

Sporazum med ministrom za zdravje in sindikatom Fides

Vlada in zdravniški sindikat sta vendarle našla rešitev, ki bo uredila razmere v zdravstvu. Po šestih urah pogajanj sta strani podpisali sporazum, ki naj bi bil po zagotovilih pogajalcev, dober tako za bolnike kot za zdravnike.

Ljubljana – Zdravniki bodo morda že v petek začeli delati tudi nadure tako kot pred krizo, ki traja že polnih osem dni. Po dvodnevnih pogajanjih sta namreč tik pred 19. uro, minister za zdravje Dorjan Marušič in predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin podpisala sporazum, ki – po besedah obeh podpisnikov – to omogoča. Jutri ga mora potrditi še vlada. Ker predvideva sporazum odprtje kolektivne pogodbe, minister za zdravje Dorjan Marušič sinoči še ni vedel, ali ga bo vlada danes podprla pri nadaljnjih korakih za spremembe v zdravstvu ali ne.

»To je vprašanje za milijon dolarjev,« je odgovoril in zagotovil, da je sporazum dober tako za državljane in za vzdržnost sistema kot tudi za zdravnike. Nemogoče?

»Pri pogajanjih sem imel stalno pred očmi bolnike in bolnice in vzdržnost zdravstvenega sistema v Sloveniji. Odločitve niso bile lahke, lahko pa zatrdim, da če bodo zdravniki sledili pobudi ne le ministra, ampak tudi Fidesa, se bo stanje normaliziralo. V mirnem času se bo laže dogovarjati o naslednjih korakih,« je dejal minister in poudaril, da »smo danes dosegli prvo etapo nadgradnje zdravstvenega sistema«.

Kateri so naslednji koraki?

Vseh podrobnostih sporazuma sogovornika sinoči še nista zaupala javnosti, a minister je kot bistveno omenil sprejetje mreže dežurnih mest v okviru podzakonskega akta. S tem se bo vrnilo plačilo dežurstev oziroma plačilo 24-urnega zdravstvenega varstva na dosedanjo raven, je dejal.

Napovedal je, da bo optimizacija (beri zmanjšanje števila) dežurnih mest potekala tako, da ne bo boleča za zdravje ljudi, na drugi strani pa bo vsako izpuščeno ali prihranjeno dežurno mesto pripeljalo do petih prostih zdravnikov in zdravnic, kar pomeni toliko več kadra v času za redno dnevno zdravljenje ljudi.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:32
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close