S kampanjo bodo ljudi osveščali o levkemiji in limfomu

Uredništvo, 09. september 2010.
Ostalo

Za te bolezni so značilni splošni znaki, zato jim ljudje pogosto ne posvečajo pozornosti in prepozno pridejo k zdravniku Slovensko združenje bolnikov z limfomom in…

Za te bolezni so značilni splošni znaki, zato jim ljudje pogosto ne posvečajo pozornosti in prepozno pridejo k zdravniku

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L & L ob podpori agencije Imelda Ogilvy in drugih podjetij, ustanov ter medijev pripravlja vseslovensko kampanjo ozaveščanja o pomenu pravočasnega diagnosticiranja limfoma, levkemije, plazmocitoma. Začela se bo 15. septembra, na svetovni dan ozaveščanja o limfomu.

Ključno sporočilo kampanje je: Ne čakajte. Pravočasno prepoznajte simptome. Za te bolezni so namreč značilni zelo splošni znaki, ki so lahko tudi znaki manj resnih obolenj, zato jim ljudje pogosto ne posvečajo veliko pozornosti. To je tudi razlog, da pozno, pogosto prepozno, pridejo k zdravniku, čeprav so bolezni, če so odkrite pravočasno, dobro zadravljive, nekatere pa celo povsem ozdravljive.
Dolgo ne obiščejo zdravnika

“Veliko zgodnjih znakov in simptomov pri limfomih, levkemijah, plazmocitomu in mielodisplastičnem sindromu (MDS) je zelo splošnih in jim ljudje ne posvečajo dovolj pozornosti. Menijo, da bodo sčasoma minili. Zato dolgo ne obiščejo zdravnika. Po besedah naših članov podobno pogosto razmišljajo tudi splošni zdravniki, ki posebno pri mladih ljudeh ne pomislijo takoj na resnejšo bolezen, zato se pogosto dogaja, da je bolezen prav pri mladih odkrita šele, ko je že napredovala,” pojasnjuje Kristina Modic, predsednica združenja. Ob tem navede primer članice, ki je zbolela takoj po rojstvu prvega otroka. Splošna zdravnica jo je kljub stopnjevanju težav iz tedna v teden zdravila z drugimi antibiotiki in je ni poslala na nadaljnje preiskave. Nazadnje je zaradi bolečin v prsnem košu in oteženega dihanja pristala na urgenci, kjer so z rentgensko preiskavo pljuč in drugimi preiskavami ugotovili sum na limfom. Kmalu za tem so sum potrdili in določili četrti, zadnji stadij bolezni.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close