Naprava za branje misli vse bližje resničnosti

Uredništvo, 08. september 2010.
Ostalo

Raziskovalci so našli način, kako človeške misli prevesti v besede New York – Znanstvenikom je uspelo odkriti način prevajanja človekovih misli v besede, s čimer…

Raziskovalci so našli način, kako človeške misli prevesti v besede

New York – Znanstvenikom je uspelo odkriti način prevajanja človekovih misli v besede, s čimer je naprava za branje misli še korak bliže uresničitvi. Raziskovalcem je uspelo prvič prevesti signale možganov v govor, pri čemer so uporabili senzorje, nameščene na površino možganov.

Veliko odkritje, ki je sicer doseglo tudi do 90-odstotno natančnost, ponuja način sporazumevanja za paralizirane ljudi, ki ne morejo govoriti, sčasoma pa bi to lahko vodilo do zmožnosti branja misli kogarkoli. „Uspelo nam je dekodirati govorjene besede in to le z uporabo signalov možganov in z novo napravo. Nekoč nam bo to pomagalo pri tistih bolnikih, ki ne morejo govoriti. Temu bi rekel branje možganov, upam pa, da bo za paralizirane paciente na voljo v dveh do treh letih,“ je navdušeno razložil profesor Bradley Greger, bioinženir na univerzi v ameriški zvezni državi Utah, ki je vodil skupino raziskovalcev.

Z uporabo elektrod so znanstveniki posneli signale možganov na računalnik, medtem pa je pacient znova in znova bral deset besed, ki bi bile v veliko pomoč paraliziranim osebam: da, ne, vroče, mrzlo, lačen, žejen, zdravo, adijo, več in pa manj.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,327
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close