Če bi najprej pomagali najbolj prikrajšanim otrokom in skupnostim, bi rešili bi na milijone življenj

Uredništvo, 08. september 2010.

Unicef New York – Sklad ZN za otroke (Unicef) v danes objavljeni študiji ugotavlja, da bi globalna skupnost lahko rešila na milijone življenj, če bi…

Unicef

New York – Sklad ZN za otroke (Unicef) v danes objavljeni študiji ugotavlja, da bi globalna skupnost lahko rešila na milijone življenj, če bi najprej investirala v najbolj prikrajšane otroke in skupnosti. S takšnim pristopom bi se lahko prav tako odzvali na vse večja neskladja, ki spremljajo napredek na poti do uresničitve razvojnih ciljev tisočletja.

Unicef ugotavlja, da je bil v preteklih desetih letih pri uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja dosežen velik napredek, vendar pa ta ni enakomerno porazdeljen, zato bo v naslednjih petih letih potrebno storiti še veliko.

Kot opozarjajo v Unicefu, se za doseženim napredkom skrivajo pomembne neenakosti. Revščina, spol in geografski položaj še vedno močno vplivajo na otrokove možnosti za preživetje in razvoj. Močno vplivajo na to, ali je otrok ob rojstvu registriran, ali preživi prvo leto življenja, ali ima dostop do osnovne zdravstvene nege in ali obiskuje šolo.

Unicef ob tem opozarja, da so najbolj ranljivi otroci pogosto najmanj opazni. Sirote, otroci s posebnimi potrebami, otroci, ki živijo v najrevnejših soseskah ali otroci etničnih in staroselskih manjšin, otroci, ki so prisiljeni v delo, preprodajo in druge oblike izkoriščanja, so najverjetneje najbolj izločeni in tveganje za izgubo pravic do zaščite, svobode in identitete je pri njih največje.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 23:13
Preberi več

New Report

Close