Medvrstniško nasilje

Uredništvo, 08. september 2010.

Po podatkih raziskave Zavoda RS za šolstvo in šport, takšne neprijetne izkušnje doživi 20 odstotkov osnovnošolcev in 10 odstotkov srednješolcev. Različne raziskave kažejo, da je…

Po podatkih raziskave Zavoda RS za šolstvo in šport, takšne neprijetne izkušnje doživi 20 odstotkov osnovnošolcev in 10 odstotkov srednješolcev. Različne raziskave kažejo, da je bilo veliko nasilnih otrok prej samih žrtev nasilja v družini. Znano je tudi, da so dečki pogosteje žrtve fizičnega nadlegovanja kot deklice. Pri deklicah gre pogosteje za skupinsko izločanje posameznic.

Žrtve?

Nasilni otroci so večinoma močni in imajo v skupinah pogosto alfa pozicijo. Drugi do njih gojijo nekakšno strahospoštovanje, nekateri si celo želijo, da bi jim postali enaki. Tako z različnimi nasilnimi dejanji krepijo samozaupanje in se potrjujejo. Najlažje se spravljajo na otroke, ki so pasivni, telesno šibki ali neopredeljeni glede grupiranja v šolske tolpe.

Znaki in posledice

Starši zelo hitro opazijo, da se je pri njihovem otroku nekaj spremenilo. Če ne gre spremembe, ki so vidne navzven, pa se zagotovo spremenita otrokovo vedenje in njegov odnos do šole. Starši ne smejo nikoli podvomiti v otrokove pripovedi ali iskati vzroke za napad pri žrtvi. Pogosto se zgodi, da napadalec (ki se seveda vedno vnaprej pripravi) dejanje odigra tako, da se krivec zdi žrtev. Z otrokom se moramo o zadevi temeljito pogovoriti in mu priskrbeti kakšno rešitev. Čimprej se moramo oglasiti pri šolskem vodstvu in povedati za napad. Vsaka šola bi se morala takoj odzvati na vsak najmanjši napad.

Vir: Viva.si

Zapišite svoje izkušnje ali preberite izkušne ostalih staršev na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
02.08.2021. ob 09:56
284,530
02.08.2021. ob 09:53
110,202
01.08.2021. ob 22:46
Preberi več

New Report

Close