Pogovor s socialn odelavko: Ljudje, ki so najbolj in najdlje v stiski, pričakujejo najmanj

Uredništvo, 08. september 2010.
Ostalo

pogovor Tanja Bregant socialna delavka na področju denarne socialne pomoči Ljubljana – Priti na center za socialno delo in prositi za pomoč je težka odločitev….

pogovor Tanja Bregant socialna delavka na področju denarne socialne pomoči

Ljubljana – Priti na center za socialno delo in prositi za pomoč je težka odločitev. Mnogi ljudje v stiski se zanjo odločijo prepozno.

Kako obsežne so težave posameznika ali družine, se pogosto da izluščiti iz pogovora ob oddaji vloge za pomoč, pravi socialna delavka na področju denarne socialne pomoči Tanja Bregant iz Centra za socialno delo Radovljica. Ta pogovor je močno odvisen od spretnosti in izkušenj posameznega socialnega delavca, dodaja. Časa za to pa tudi primanjkuje – med takšnimi pogovori, ki trajajo okoli četrt ure, zvonijo telefoni, čakajoči trkajo na vrata, tisti, ki so oddali vloge, pa hkrati želijo, da bi jih čim prej obravnavali in jim dodelili pomoč.

Socialni delavci poudarjate, da je revščina splet različnih dejavnikov, ki se med seboj povezujejo. Zaradi katerega dejavnika oziroma vzroka se ljudje največkrat obrnejo na center za socialno delo po pomoč?

Revščina je res začaran krog, vsi dejavniki se nanašajo drug na drugega. V zadnjem času je vzrok za obisk centra materialna stiska in pogosto v povezavi s tem tudi stanovanjska stiska. Vse skupaj pa seveda za človeka pomeni osebno stisko. Denarna socialna pomoč je za te ljudi najpogostejša storitev, po kateri sprašujejo. Kjer pa so stiske hujše, pa tudi prva socialna pomoč, osebna pomoč, pomoč družinam v stiski.

Kdo v zadnjem času najpogosteje k vam prihaja po pomoč? So to starejši, družine?

Težko bi rekla. Prihajajo vsi. Veliko je zaposlenih, ki so izgubili delo zaradi gospodarske krize. Precej je takih, ki jim delodajalci ne izplačujejo dohodkov in ne morejo preživeti, čeprav imajo zaposlitev. Veliko je tudi upokojencev, ki imajo nizke pokojnine. Pa tudi tisti, ki zgubijo status dijaka ali študenta in iščejo zaposlitev.

Opozarjate, da so težave po navadi širše od vidnih. Kako ugotovite njihov pravi obseg?

Vsak, ki stopi v to pisarno, reče: “Jaz bi samo tole oddal,” in mi pokaže vlogo. Vendar to tako ne gre. Jaz vsakogar povabim, naj prisede, da se malo pogovoriva. Po navadi se začne z izrednimi denarnimi pomočmi. To je namreč tisto, za kar ljudje oddajo vlogo takrat, ko na primer ne morejo sami poravnati položnic. Takrat vlagatelja povprašam, kako je prišel do takšnega položaja. Iz pogovora se da izluščiti ozadje. Več kot imaš prakse, lažje to narediš. Tudi iz vloge je sicer kasneje razvidno, za kaj gre, ko pregledujemo dokazila. Pogosto pa tudi z Rdečega križa opozorijo na slabe razmere nekoga. In tudi ljudje povedo ali pa patronažna služba. V takih primerih gremo k ogroženemu človeku na obisk, za vse nadaljnje postopke pa potrebujemo njegovo dovoljenje in sodelovanje.

Vir: dnevnik.si

Vam vsakdanje težave povzročajo nemalo skrbi? Potrebujete strokoven nasvet ali drugo mnenje? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,556
26.09.2021. ob 09:23
285,003
22.10.2021. ob 08:54
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close