Nasilje nad starejšimi je težko odkriti

Uredništvo, 07. september 2010.
Ostalo

Ljubljana – Starejši ljudje se soočajo z mnogimi stiskami, med drugimi je tudi nasilje nad njimi, ki pogosto ostaja skrito za štirimi stenami, opozarjajo sogovorniki….

Ljubljana – Starejši ljudje se soočajo z mnogimi stiskami, med drugimi je tudi nasilje nad njimi, ki pogosto ostaja skrito za štirimi stenami, opozarjajo sogovorniki.

“Nasilje ni samo tepež. Predvsem nad starejšimi obstaja veliko drugega nasilja in vse te oblike so izjemno prefinjene,” opozarja Sendi Murgel iz Skupnosti centrov za socialno delo. Precej takšnih stvari so odkrili tudi prostovoljci upokojenci v projektu Starejši za višjo kakovost življenja doma, ki poteka že sedmo leto, pravi predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak.

Tako kot so starši dolžni skrbeti za svoje otroke, velja tudi nasprotno. Kot so nam sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da je polnoletni otrok po svojih zmožnostih dolžan preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Ta dolžnost ne velja samo v primeru, ko eden od staršev ali oba iz neopravičenih razlogov nista izpolnjevala preživninskih obveznosti do otroka.

Na terenu v okviru omenjenega projekta sodeluje več kot 2500 prostovoljcev, ki so doslej obiskali že 100.000 ljudi, pravi Kožuh-Novakova. Potrebe starejših ljudi, ki so jih zaznali na terenu, pa so različne: “Nekdo potrebuje topla oblačila, nekdo pogovor, spremljevalca za sprehod, prevoz k zdravniku. Precej ljudi je v denarni stiski, srečamo pa se tudi s sledovi nasilja in zanemarjanja, ki jih je več v mestu kot na vasi.”

Vir: dnevnik.si

Različne življenjske situacije nas pripeljejo v stanja, ko ne moremo več (po)skrbeti sami zase. Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close