Računalniške igre, tako kot knjige, vplivajo na otroka

Uredništvo, 06. september 2010.
Ostalo

Mladi Avstrijci, tako kot mladi kjer koli drugod po svetu, kjer imajo možnost, redno uporabljajo elektronske medije. To dejstvo potrjujejo tudi lani objavljeni rezultati raziskave…

Mladi Avstrijci, tako kot mladi kjer koli drugod po svetu, kjer imajo možnost, redno uporabljajo elektronske medije. To dejstvo potrjujejo tudi lani objavljeni rezultati raziskave avstrijskega Centra za izobraževalne medije (BildungsMedienZentrum), ki so jo opravili na reprezentativnem vzorcu otrok iz Zgornje Avstrije, starih od 11 do 18 let. Raziskovalci so ugotovili, da grozijo uporabnikom sodobnih medijev številne nevarnosti, pa naj gre za internet, mobilne telefone ali televizijo; te nevarnosti najbolj ogrožajo mlade. Zato je treba že od zgodnjih otroških let razvijati pravilen odnos do medijev.

Okoli 90 odstotkov mladih ima svoj računalnik. Uporabljajo ga na različne načine – večinoma za »deskanje« po spletu, popoldne ali zvečer. Tri četrtine mladih meni, da so računalniki koristni, da so znanja, ki si jih tako pridobijo, pomembna za iskanje dela in graditev kariere, poleg tega pa je računalnik pomemben šolski pripomoček. Vendar jih le nekaj več kot četrtina računalnik redno uporablja pri pisanju domačih nalog.

Prebiranje knjig in periodične literature je navada, ki jo vzdržuje kar 92 odstotkov učiteljev in približno 80 odstotkov staršev. Med mladimi je zanimanje za branje očitno precej manjše. Raziskava je pokazala, da se 60 odstotkov mladih z branjem ne ukvarja veliko oziroma sploh ne berejo; z veseljem se jih branju posveča le okoli 16 odstotkov.

Medijski svet in starši

Več kot polovica mladih se o mobilnih telefonih, filmih in drugih stvareh, ki zadevajo medije in njihove vsebine, najpogosteje pogovarja z vrstniki. Samo eden od desetih se o teh stvareh pogovori tudi z mamo ali očetom. Popolnoma drugače pa je v primeru tiskanih medijev, dnevnikov in njihove vsebine – o tem dobra polovica mladih razpravlja s svojimi starši.

Starši otrokom v glavnem ne onemogočajo dostopa do določenih delov interneta in oddaj televizijskega programa, ki niso primerni za mladoletnike – pa ne samo zato, ker po njihovem mnenju to ni potrebno, ampak tudi zato, ker jih večina tega preprosto ne zna narediti. Tri četrtine avstrijskih staršev, katerih otroci uporabljajo internet, denimo, priznava, da ne vedo, koga naj obvestijo o tem, da njihovi otroci obiskujejo ilegalne internetne strani.

Vir: delo.si

Svet računalnikov in telefonov je za vprašanja in izkušnje dostopen na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,328
29.11.2021. ob 10:16
Preberi več

New Report

Close