Branja arabske pisave se je veliko težje naučiti, saj je pri tem aktivna le leva možganska hemisfera

Uredništvo, 06. september 2010.
Ostalo

Haifa – Izraelski znanstveniki verjamejo, da so našli odgovor na vprašanje, zakaj je arabsko pisavo tako težko brati. Ekipa strokovnjakov univerze v Haifi pravi, da…

Haifa – Izraelski znanstveniki verjamejo, da so našli odgovor na vprašanje, zakaj je arabsko pisavo tako težko brati.

Ekipa strokovnjakov univerze v Haifi pravi, da ljudje pri branju uporabljajo obe možganski polobli, vendar pa pri branju arabščine to ne pride v poštev. Za arabsko pisavo je namreč značilno, da pri branju le-te deluje le leva polovica možganov, saj je ta stran boljša pri razločevanju majhnih podrobnosti.

Ko se nekdo uči branja določene pisave in jezika, mora razlikovati različne črke in jih povezovati z različnimi glasovi. Pri arabščini to deluje nekoliko drugače, kajti pri razlikovanju znakov mora biti človek pozoren na zelo majhne detajle, kot npr. postavitev pik.

Profesor Zohar Eviatar, ki je raziskovalno ekipo vodil, je o odkritju povedal: „Zaradi določenih značilnosti arabske pisave je pri branju zelo oteženo sodelovanje desne možganske hemisfere. Ko se posameznik uči česa novega, pa je pri tem desna hemisfera zelo vpletena.“

Raziskovalci so preizkusili štirideset študentov, od katerih so nekateri govorili samo hebrejsko, drugi pa so ob tem tekoče brali in govorili arabsko. Da bi ugotovili, katera stran možganov sodeluje pri branju, so strokovnjaki za desetinko sekunde predvajali določeno črko na vsaki strani zaslona.

Vir: dnevnik.si

Ste v dilemi, kako pisati, z veliko ali malo začetnico, skupaj ali narazen,…Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:50
285,226
04.12.2021. ob 21:00
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close