Skupni cilji za spodbujanje zdravih navad

Uredništvo, 06. september 2010.

Starši z zgledom vplivajo na stališča svojih otrok Ljubljana – Začetek šolskega leta je odlična priložnost, da si vsa družina zastavi manjše, postopne, vendar skupne…

Starši z zgledom vplivajo na stališča svojih otrok

Ljubljana – Začetek šolskega leta je odlična priložnost, da si vsa družina zastavi manjše, postopne, vendar skupne cilje za spodbujanje zdravih navad. Starši imajo tu pomembno vlogo, saj lahko s svojim zgledom in pozitivnim pristopom vplivajo na stališča svojih otrok in spodbujajo zdravo izbiro na področjih prehrane, gibanja, neuporabe tobaka in alkohola.

“Starši smo zgled otrokom tudi v smislu zdravega življenjskega sloga, pomembno vlogo igrajo tudi naša stališča do zdravja,” pravi Helena Jeriček Klanšček z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Ob tem poudarja: “Vse to vpliva na življenjski slog naših otrok skozi leta odraščanja in v obdobju odraslosti, zato bodimo otrokom zgled z nekajenjem in odgovornim pitjem alkohola, zdravim prehranjevanjem, rednim gibanjem, higieno, pa tudi življenjskimi veščinami in odnosom do življenja.”

“Ker je skupni obed pomemben zaščitni dejavnik z vidika zdravja, si lahko družina zastavi za cilj skupno obedovanje vsaj enkrat dnevno. Vanj lahko redno vključujemo sadje in zelenjavo in tako izboljšujemo kakovost skupnih obrokov”, svetuje Matej Gregorič z IVZ.

Gregorič dodaja, da lahko ob tem “otroke vključimo tudi v proces nakupa hrane in jih tako postopoma navajamo na ekonomično vedenje ter jim obenem pomagamo rasti v osveščene potrošnike. Lahko jih vključimo še v proces priprave obeda, kjer otroku dodelimo pomembno vlogo, s tem ko prispeva k skupnemu ustvarjanju dobrin v družini.”

Vir: dnevnik.si

Preberite izkušnje, mnenja, nasvete in dvome o vzgoji naših najmlajših na spletnem forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close