Novi pristopi v kardiologiji

Uredništvo, 02. september 2010.
Ostalo

Procoralan pri bolnikih s srčnim popuščanjem zmanjša smrtno ogroženost in potrebo po bolnišničnem zdravljenju za več kot četrtino. To je ugotovitev ene najbolj obsežnih raziskav…

Procoralan pri bolnikih s srčnim popuščanjem zmanjša smrtno ogroženost in potrebo po bolnišničnem zdravljenju za več kot četrtino. To je ugotovitev ene najbolj obsežnih raziskav o zbolevnosti in umrljivosti pri bolnikih s to diagonozo.

Predstavili so jo ta teden na kongresu evropskega kardiološkega združenja (ESC) v Stockholmu in hkrati objavili v strokovni reviji The Lancet.

Kronično srčno popuščanje je zaradi čedalje daljše povprečne življenjske dobe prebivalstva v razvitem svetu vse pogostejša zdravstvena težava. Samo v Evropi danes prizadene približno 15 milijonov ljudi, to je 2 do 3 odstotke prebivalstva. Kot pove že opis bolezni, navadno najprej v manjšem obsegu, pozneje pa čedalje bolj slabša zmožnost srca za učinkovito črpanje krvi po telesu. Srčno popuščanje tako pomeni veliko zdravstveno in ekonomsko breme. Bolezen namreč predstavlja 10 odstotkov bolnišničnega zdravljenja, polovica teh bolnikov pa umre v štirih letih.

Klinični zdravniki in raziskovalci v farmaciji zato iščejo nove pristope in kombinacije zdravljenja. Med slednje sodi tudi prelomna raziskava SHIFT (Systolic Heart Failure Treatment with the If Inhibitor Ivabradine Trial), s katero so potrdili, da dodatek protiishemičnega zdravila ivabradin (procoralan) k standardnemu zdravljenju bistveno zmanjša smrtno ogroženost in potrebo po bolnišničnem zdravljenju zaradi srčnega popuščanja.

Učinki že po treh mesecih zdravljenja

V raziskavi je sodelovalo več kot 6500 bolnikov iz 37 držav, tudi iz Slovenije, pri katerih so ugotovili zmerno do hudo srčno popuščanje in srčno frekvenco nad 70 udarcev na minuto (u/min). Bolnike so v povprečju spremljali 23 mesecev. Rezultati so pokazali, da je procoralan statistično značilno zmanjšal tako imenovani primarni izid, to je izračun, ki pokaže, koliko manj bolnikov pri takem dodatnem zdravljenju umre oziroma zaradi poslabšanja bolezni potrebuje zdravljenje v bolnišnici. Ugotovili so, da zdravilo zmanjša tveganje smrti zaradi srčnega popuščanja za 26 odstotkov in v enakem deležu tudi verjetnost bolnišničnega zdravljenja zaradi te bolezni. Kot so še poročali, so koristne učinke procoralana zaznali že po treh mesecih zdravljenja; bolniki so sicer prej prejemali različna druga zdravila, ki jih priporočajo smernice. To so zdravila v skupini tako imenovanih blokatorjev adrenergičnih receptorjev beta (BB), potem zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACEi), diuretiki in aldosteronski antagonisti.

Vir: dnevnik.si

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce. Na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,328
29.11.2021. ob 10:16
Preberi več

New Report

Close