Zadah po česnu? Popijte mleko

Uredništvo, 01. september 2010.
Ostalo

Columbus – Kljub temu, da ima česen številne zdravilne učinke, ga ljudje zaradi njegovega zloglasnega vonja umikajo s svojih jedilnikov, saj so raziskave pokazale, da…

Columbus – Kljub temu, da ima česen številne zdravilne učinke, ga ljudje zaradi njegovega zloglasnega vonja umikajo s svojih jedilnikov, saj so raziskave pokazale, da tudi takojšnje ščetkanje zob ni rešitev. Ena izmed sestavin česna, alil metil sulfid, se namreč med presnovo ne razgradi, zato jo telo izloča z zadahom in potenjem.

»Česen se v medicini uporablja že tisoče let. Je odličen vir magnezija, vitamina B6, vitamina C in selena. Pomaga pri zmanjševanju krvnega pritiska in holesterola, zmanjšuje pa tudi tveganje za razvoj rakavih obolenj,« je povedala vodja raziskave Sheryl Barringer. »Po drugi strani pa česen povzroča slab zadah in telesni vonj, ki lahko traja več ur in celo več dni,« je dodala.

Raziskava ameriških znanstvenikov z državne univerze v Ohiu pa je pokazala, da lahko že dva decilitra mleka prisotnost alil metil sulfida, zaradi katerega ima česen značilen in dolgotrajen vonj, zmanjšata za 50 odstotkov.

Vir: delo.si

Poiščite majhne skrivnosti kulinaričnih dobrot na spletnem naslovu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close