Slovenci so cincavi, težko rečejo ne

Uredništvo, 31. avgust 2010.
Ostalo

Uspešno preprečevanje zasvojenosti pri mladih traja celotno obdobje odraščanja ene generacije, torej vsaj 25 let, menijo strokovnjaki Ljubljana – Za uspešno preprečevanje zasvojenosti je treba…

Uspešno preprečevanje zasvojenosti pri mladih traja celotno obdobje odraščanja ene generacije, torej vsaj 25 let, menijo strokovnjaki

Ljubljana – Za uspešno preprečevanje zasvojenosti je treba preventivne programe izvajati celotno obdobje odraščanja ene generacije, torej vsaj 25 let, meni Jože Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka, kjer so letos končali prvi del preventivnega projekta preprečevanja zasvojenosti med mladimi. Pred dvema letoma so skupaj z učenci 5. razreda petih osnovnih šol, in sicer OŠ Miška Kranjca, Kolezija, Poljane, Komenda Moste in Brinje Grosuplje, prvič preizkusili projekt “Lepo je živet”. “Kot projekt za preventivno preprečevanje raznih vrst zasvojenosti traja dve leti in se je končal letos, kot program pa bo imel smisel, če bo potekal redno in se stalno izpopolnjeval. Vzgoja in socialno učenje namreč zahtevata postopnost in vztrajnost vse šolsko leto in vsa leta šolanja,” meni Ramovš.

Raziskave so pokazale, da se mladi največkrat omamljajo z alkoholom, ta je v svetu šesta najbolj zaželena substanca, vsaka tretja človeška žrtev pa umre zaradi posledic alkohola, je povedala Ksenija Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka. Mladi poleg alkohola posegajo še po nedovoljenih drogah, soočajo se z motnjami hranjenja, vse skupaj pa se lahko stopnjuje z zasvojenostjo z igrami na srečo in elektronsko komunikacijsko tehnologijo.

Raziskave so namreč pokazale še, da so mladi prepričani, da jim pitje ne škoduje, k povečevanju uporabe alkohola naredita svoje še pritisk vrstnikov ter prevladujoča usmerjenost mladih v zabavo in dobro počutje. “Poleg tega so raziskave še pokazale, da smo Slovenci najbolj cincavi v primerjavi s sosednjimi narodi, torej brez trdnega osebnega stališča.

Prav zato so začeli izvajati projekt “Lepo je živet”, ki je usmerjen prav na te tipe zasvojenosti. V projektu skupaj sodelujejo učenci, starši, šole, študentje prostovoljci in strokovnjaki na Inštitutu Antona Trstenjaka. “Z mladimi smo intenzivno začeli delati tik pred obdobjem pubertete, nato pa nekoliko manj intenzivno nadaljevali v 6., 7. 8. in 9. razredu. Pri vsaki generaciji smo se osredotočili na drugo obliko zasvojenosti,” je povedal Ramovš.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet mladih skozi njihove oči s pomočjo foruma na spletni povezavi >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
26.10.2021. ob 01:59
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close