Za zdravje in vitalnost mladostnikov

Uredništvo, 31. avgust 2010.
Ostalo

Besede so pomembne, vendar so zgledi veliko močnejši in so nedvomno pomembnejši od teoretiziranja Na pragu šolskega leta starši/sorodniki, učitelji in vzgojitelji veliko pozornosti posvečajo…

Besede so pomembne, vendar so zgledi veliko močnejši in so nedvomno pomembnejši od teoretiziranja

Na pragu šolskega leta starši/sorodniki, učitelji in vzgojitelji veliko pozornosti posvečajo šolskim potrebščinam in opremi, garderobi in modnim dodatkom, pričeskam oziroma otrokovi zunanjosti, njegovi družbi, šoli in šolskemu okolišu; zdravje in vitalnost otroka pa pogosto zanemarjajo ali celo povsem ignorirajo.

Navade in razvade

Za začetek velja razmisliti o življenjskih navadah in razvadah. Vprašati se moramo, ali smo s svojim načinom življenja lahko zgled svojim otrokom. Otroci tudi v dobi virtualnih junakov nujno potrebujejo konkretne spodbudne ideale, pri katerih imajo starši, bratci in sestrice odločilno vlogo! Morda jih učimo, kaj je prav in kaj narobe, ter jim dopovedujemo, česa naj ne počnejo, pri tem pa sami ravnamo diametralno nasprotno. Besede so sicer pomembne, vendar pa imajo zgledi veliko močnejši vpliv in so nedvomno pomembnejši od teoretiziranja.

Način življenja in obnašanja vzemite najprej pod drobnogled sami. Preverimo, kaj je odlično, kaj je dokaj v redu (potrebno manjših izboljšav), kaj ni dovolj dobro (večji posegi) in kaj je slabo in moramo zato to nujno spremeniti. Najbolje je, da vse skupaj zapišemo in spravimo v predal, čez dan ali dva pa seznam ponovno pozorno predihamo in preverimo, ali resnično drži. Če se s čim ne strinjamo, to spremenimo, nato pa naredimo načrt, kako se bomo lotili življenjskih sprememb. Psihologi ugotavljajo, da vsaka, trajnostno naravnana, dolgotrajna sprememba oziroma cilj terja dorečeno vizijo (kaj bi radi dosegli) in dovolj natančen načrt (kako boste to dosegli). Pomembno je, da je načrt preprost in razumljiv.

Vir: dnevnik.si

Majhni otroci, majhni problemi. Veliki otroci, veliki problemi. Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,032
06.10.2021. ob 09:47
110,298
26.10.2021. ob 10:10
Preberi več

New Report

Close