Zamaščena jetra

Uredništvo, 30. avgust 2010.
Ostalo

Debeli ljudje imajo precej zdravstvenih težav, za katere sploh ne vedo. Vsem je znano, da lahko dobijo sladkorno bolezen, a prav tako nevarna je druga…

Debeli ljudje imajo precej zdravstvenih težav, za katere sploh ne vedo. Vsem je znano, da lahko dobijo sladkorno bolezen, a prav tako nevarna je druga bolezen, ki je pri njih dokaj pogosta: nealkoholna zamaščenost jeter.

Bolezen, ki jo zdravniki imenujejo nealkoholna zamaščenost jeter, je napredujoča. Dobra novica pa je, da se z ustreznim ravnanjem stanje lahko precej izboljša. Veliki delčki trigliceridnih maščob se začno zbirati v jetrnih celicah s steatozo, nenormalnim zadrževanjem maščob v celicah. Zbiranje maščob v jetrih lahko spremlja tudi vnetje jeter (steatohepatitis). Če bolnik nič ne ukrene, se jetra lahko vnamejo, brazgotinijo, sledita lahko ciroza in odpoved jeter. Vse to se zgodi, ne da bi bil človek reden uživalec alkohola! Čeprav znanost ne ve natančno, kako se bolezen razvije, kaj je glavni vzrok zanjo, pa je jasno, da je povezana z uživanjem nekakovostne hrane, polne slabih maščob, tudi neprimernega kombiniranja jedi ali pa uživanja hrane v večjih količinah. K temu lahko dodamo še pomanjkanje gibanja, vse skupaj pa povzroči, da bolezen napreduje. Zagotovo so v nastanek bolezni vmešani tudi prosti radikali. Bolniki z zamaščenimi jetri imajo pogosto tudi probleme s slabše učinkovitim insulinom, kar povzroča, da imajo v krvi preveč glukoze. Ena od vlog jeter je namreč, da z insulinom uravnava raven glukoze. Ker jetra zaradi zamaščenosti ne morejo dobro delovati, so pri uravnavanju glukoze manj učinkovita. To pa seveda povzroča dodatne zdravstvene zaplete.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 21:24
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close