S testom DNK do porekla svojega hišnega ljubljenca

Uredništvo, 27. avgust 2010.
Ostalo

Ljubljana – Slovenski lastniki psov – mešancev, ki ne vedo, iz katerih pasem se je razvil njihov štirinožni prijatelj, lahko od zdaj to preverijo na…

Ljubljana – Slovenski lastniki psov – mešancev, ki ne vedo, iz katerih pasem se je razvil njihov štirinožni prijatelj, lahko od zdaj to preverijo na Kliniki DNK, ki deluje v okviru Inštituta za analize DNK. Poleg pasjih opravljajo tudi teste DNK za mačke, konje in ptice. Po besedah predstavnika klinike Andreja Zemljiča so z obiskom po treh mesecih delovanja zadovoljni, glede na to, da ljudje – tako Zemljič – tudi drugod po svetu niso ravno naklonjeni besedi DNK.

“Z uporabo posebnih markerjev DNK, ki jih povezujemo z različnimi pasmami, lahko ugotovimo in določimo pasme, ki so v preteklosti prispevale k oblikovanju DNK posameznega psa,” je povedal predstavnik klinike Andrej Zemljič in dodal, da rezultatom testov priložijo tudi kratek opis ugotovljenih pasem.

Na Inštitutu za analize DNK poudarjajo, da so testi DNK za mešance dobrodošli, ker jih bodo lastniki, če bodo vedeli za njegov izvor, lažje pravilno vzgojili. “Lastniki pasemskih vrst imajo lažje delo, saj so karakteristike posameznih pasem jasne in se na njih lažje pripravijo. Poznavanje sestave DNK pomaga lastnikom razumeti vedenjske in zdravstvene predispozicije psa, saj ima vsaka pasma različne potrebe, kar zadeva hrano, rekreacijo in druženje,” pojasnjujejo.

Hkrati pa opozarjajo, da je iz statističnih podatkov Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs) razvidno, da so prav mešanci bolj nagnjeni k nasilnemu vedenju kakor pasemski psi. “Lastniki mešancev bodo neprijetno presenečeni, vendar je dejstvo, da je bilo v zadnjih dveh letih v Sloveniji prijavljenih 274 napadov na ljudi, od tega je bilo kar 131 napadov storjenih s strani mešancev,” pravi Zemljič.

Vir: dnevnik.si

Naši hišni ljubljenčki – naša sreča. Nasveti, mnenja in izkušnje pri vzgoji in negi hišnih ljubljenčkov na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close