Okoljsko ministrstvo ovira postavitev sončnih elektrarn?

Uredništvo, 26. avgust 2010.
Ostalo

Prebold – Združenje je zato pridobilo pravno mnenje, ki je potrdilo, da gradbeno dovoljenje za postavitev sončnih elektrarn na strehi objektov ni potrebno. Predsednik združenja…

Prebold – Združenje je zato pridobilo pravno mnenje, ki je potrdilo, da gradbeno dovoljenje za postavitev sončnih elektrarn na strehi objektov ni potrebno. Predsednik združenja Uroš Merc je na novinarski konferenci v Preboldu tako pozval predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, da jim pomaga pri vzpostavitvi pravnih razmer. Spomnil je, da je okoljsko ministrstvo marca letos napisalo mnenje, da je nameščanje fotovoltaičnih naprav na obstoječih objektih ali ob njih možno v okviru investicijskih vzdrževalnih del brez omejitve glede na površino ali moč naprave. V dopisu je takrat ministrstvu tudi zapisalo, da je gradbeno dovoljenje potrebno samo v primeru, če se posega v konstrukcijo obstoječega objekta, kar presodi za to usposobljen strokovnjak.

Po besedah Merca je bilo veliko sončnih elektrarn zgrajenih na osnovi teh mnenj ministrstva, zdaj pa gradbeni inšpektorji pritiskajo na investitorje v sončne elektrarne z izdajanjem odločb o odstranitvi sončnih elektrarn.

Merc navaja, da od vsega začetka gradnje sončnih elektrarn na strehah glede na trenutno zakonodajo za gradnjo sončnih elektrarn na strehi objekta ni potrebno pridobivati gradbenega dovoljenja. Zaradi različnih tolmačenj obstoječe zakonodaje, pa je boji, da bo zadeva šla na sodišče, saj so investicijski zneski v sončne elektrarne veliki in temu primerne so tudi odškodnine.

Vir: delo.si

Gradnja in opremljanje stanovanja je lahko prijetna izkušnja. Ali iščete nasvet, morda mnenje? Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,557
26.09.2021. ob 09:23
285,003
22.10.2021. ob 08:54
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close