V UKC Ljubljana pojasnili tragedijo z novorojenčki v Nemčiji:

Uredništvo, 25. avgust 2010.
Ostalo

Okužba infuzij v bolnišnicah je lahko odvisna tudi od "človeških dejavnikov" Ljubljana – Na pediatričnem oddelku univerzitetne bolnišnice v nemškem mestu Mainzu so minule dni…

Okužba infuzij v bolnišnicah je lahko odvisna tudi od “človeških dejavnikov”

Ljubljana – Na pediatričnem oddelku univerzitetne bolnišnice v nemškem mestu Mainzu so minule dni umrli trije dojenčki, več jih je v kritičnem stanju zaradi infuzije, domnevno okužene z bakterijo iz črevesja. V UKC Ljubljana pojasnjujejo, da je oddelek, ki pripravlja parenteralne pripravke, pod največjim nadzorom, a možnost težav vedno obstaja.

Vodja lekarne v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Andreja Čufar je za STA pojasnila, da je oddelek, ki pripravlja parenteralne pripravke, zlasti tiste s popolno parenteralno prehrano, pod največjim nadzorom. “Vstop v prostore je omejen, vhodne surovine so testirane na sterilnost oz. imajo surovine ustrezne certifikate. Vsi postopki so natančno predpisani, pri izdelavi pa pri kritičnih točkah izvajamo dvojno ali celo trojno kontrolo,” pojasnjuje.

Tudi prostori imajo poseben režim čiščenja, gibanja, opreme in vzdrževanja nasploh. Osebje je posebej izšolano in usposobljeno za to delo. Nobena oseba, ki bi zbolela za kako infekcijsko boleznijo, ne sme v te prostore.

Osebje ima za delo v teh prostorih predpisan tudi poseben režim umivanja in preoblačenja ter nameščanja zaščitne opreme, pojasnjuje Čufarjeva. “Parenteralni pripravki se, če je le mogoče, izdelujejo v zaprtem sistemu, v vsakem primeru pa izdelovanje poteka v prostoru z mikrobiološko filtriranim zrakom, ki se giblje s predpisano hitrostjo in tako stalno ‘splakuje’ delce, ki pridejo v zrak od osebja ali materiala, ki se uporablja pri delu,” še pojasnjuje.

Vir: dnevnik.si

Rojstvo – nepozaben dogodek. Včasih preprost, včasih poln izzivov. Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close