Pomanjkanje darovalcev sperme in jajčec v Veliki Britaniji …

Uredništvo, 24. avgust 2010.
Ostalo

… bo morda sprožilo povišanje plačila donacije na skoraj 1000 evrov London – V Veliki Britaniji so zaradi pomanjkanja darovalcev sperme in jajčec podali predlog,…

… bo morda sprožilo povišanje plačila donacije na skoraj 1000 evrov

London – V Veliki Britaniji so zaradi pomanjkanja darovalcev sperme in jajčec podali predlog, da bi ti za enkratno donacijo prejeli plačilo v višini 980 evrov. Trenutno organizacija za plodnost in embriologijo Human Fertility and Embryology Authority (HFEA) izplačuje 300 evrov, s čimer se skušajo izogniti komercializaciji postopka.

A ravno to nizko plačilo naj bi bilo krivo za pomanjkanje darovalcev jajčec in sperme, zaradi česar se neplodni moški in ženske iz Velike Britanije (v veliki večini brez nadzora in neuradno) odpravljajo na klinike v tujino. Sedaj HFEA razmišlja, da bi prevzela španski sistem, s čimer bi se plačilo povzpelo na skoraj tisoč evrov.

„Želimo ponovno oceniti darovanje jajčec,“ je pojasnila profesorica Lisa Jardine, vodja organizacije. „Predlagamo premik k španskemu sistemu, poudarjamo pa, da se ne premikamo proti sistemu, ki je uveljavljen v ZDA, kjer lahko čedna dekleta za darovanje jajčeca prejmejo do 20 tisoč evrov.“

Vodilni organizacije HFEA bodo o predlogu razpravljali v prihajajočem mesecu, nato pa bo predlog podan tudi v javno razpravo.

Sicer pa je klinikam za zdravljenje neplodnosti prepovedano dajati neposredno plačilo darovalcem jajčec in sperme. Čeprav so ti darovalci podvrženi agresivnim postopkom, ki lahko včasih škodujejo njihovemu zdravju, so upravičeni do maksimalne „kompenzacije“ 300 evrov zaradi izgube zaslužka ob odsotnosti z delovnega mesta, dobijo pa tudi plačilo za izdatke.

Vir: dnevnik.si

Več o neplodnosti, o možnostih darovanja jajčec in sperme preberite na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close