Šolska torbica naj bo tudi varna!

Uredništvo, 24. avgust 2010.

Otroku pomeni prva šolska torbica veliko, je simbol novega obdobja, ki je pred njim – šole. Še preden prestopi njen prag, si jo nič kolikokrat…

Otroku pomeni prva šolska torbica veliko, je simbol novega obdobja, ki je pred njim – šole. Še preden prestopi njen prag, si jo nič kolikokrat oprta na hrbet: zdaj sem šolar! Torbica mora biti seveda otroku všeč, naloga odraslih pa je, da jih pri tem usmerjamo, ker všečnost ni dovolj. Paziti moramo še na vrsto uporabnih značilnosti, še posebej pa na tiste, ki so pomembne za večjo varnost šolarja na cesti.

Navdušenje nad torbico se s časom zmanjšuje, sprva zato, ker otroka na vsakodnevni poti v šolo in nazaj ovira pri gibanju, hoji, teku, igri. Pozneje tudi zaradi teže. Torbice za prvošolčke so težke tudi zaradi ogrodja, ki jim daje potrebno trdnost in stabilnost. Prazna torbica tehta skoraj kilogram, tudi kilogram in pol, če prištejemo še težo knjig, zvezkov in drugih predmetov, ki jih prenašajo šolarji v njej, pa je meja, ki jo priporočajo zdravniki, hitro presežena.

Po mnenju zdravnikov naj maksimalna obremenitev otroka ne bi presegala 15 % njegove teže. Otrok, ki tehta 30 kilogramov, bi smel nositi največ 4,5 kilogramov težko torbico. Raziskave v Ameriki pa kažejo, da otroci v praksi prenašajo težje torbice oziroma nahrbtnike,  zaradi česar se pojavijo tudi težave. Otroci čutijo močne bolečine v ramenih ali/in v hrbtenici, lahko se pojavijo tudi deformacije. Strokovnjaki priporočajo ukvarjanje s športom, ker so poškodbe zaradi nošenja prevelike teže pri telesno aktivnejših otrocih nekoliko manjše, a vsi pač niso ljubitelji športa. V višjih razredih šole se teža knjig in drugih potrebščin povečuje, dodatne težave povzroča, če otroci nosijo nahrbtnik nizko na hrbtu ali obešenega le prek ene rame. Po informacijah ameriške organizacije za varstvo potrošnikov zaradi posledic nepravilnega nošenja nahrbtnika in njegove prevelike teže vsako leto zdravniško pomoč poišče okoli 7.500 šolarjev. Pretežke šolske torbe so delno posledica tega, da otroci nosijo s seboj več, kot potrebujejo, delno pa je za to kriv šolski sistem.

Torbice na kolesih – prava odločitev?

Ne, zdravniki opozarjajo, da ne prinašajo želenih izboljšav! Tisti starši, ki so se v  skrbi zaradi pretežkih torbic odločili za take na kolesih, bodo zagotovo razočarani. Zdravniki ugotavljajo, da je drža telesa, ko otroci vlečejo torbe za seboj, nenaravno zvita in lahko povzroči  poškodbe hrbtenice. Poleg tega morajo tako torbo na poti do šole večkrat dvigniti, pri vstopanju v avtobus, pri vzpenjanju po stopnicah doma in/ali v šoli, pri premagovanju visokih robnikov pločnikov. Vse to hrbtenico obremeni bolj kot torbice, ki jih pravilno nosijo na hrbtu. V prepričanju, da teža zdaj ni več tako pomembna, take torbice verjetno še nekoliko bolj napolnijo.

Varna torbica za prvošolčka

Pomembna vloga dobre torbice je tudi, da zagotovi šolarju na cesti večjo varnost. Ta vidik je posebno pomemben v prvih letih šolanja. Odbojne površine, odsevni trakovi in fluorescenčne barve omogočajo, da vozniki otroka s tako označeno torbico na rami hitreje opazijo in lahko prej reagirajo. Nesrečo je mogoče preprečiti le, če je za to dovolj časa. Vemo, da so otroci v tej starosti zelo nepredvidljivi in lahko vsak trenutek skočijo na cestišče. Merila, kako naj bo označena torbica, da je varna, niso predpisana, zato so za nakup varne torbice danes odgovorni predvsem starši.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Različne so šolske problematike. Učitelji in učenci, zaupajte svoje predloge in kritike na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close