Zaščita pred komarji – previdno z repelenti!

Uredništvo, 23. avgust 2010.

S toplimi dnevi pridejo na plan tudi žuželke in težave zaradi njihovih pikov. Med bolj nadležnimi so zagotovo komarji. Piki so srbeči, lahko nastanejo otekline,…

S toplimi dnevi pridejo na plan tudi žuželke in težave zaradi njihovih pikov. Med bolj nadležnimi so zagotovo komarji. Piki so srbeči, lahko nastanejo otekline, zaradi praskanja pride do okužb, pojavljajo se alergije. Komarji prenašajo tudi nevarne bolezni (malarijo, rumeno mrzlico, vročico denga in čikungunja), učinkovita zaščita pred njimi je zato več kot nujna.

Proti komarjem se borimo na različne načine. Nobeno ugašanje luči ne pomaga, saj komarji napadajo tudi v temi. Privlači jih vonj kože, vlaga (znoj), toplota in ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Če smo v prostoru, se lahko pred nadlego zaščitimo z mrežami na oknih, med spanjem pa z mrežami, ki jih obesimo nad posteljo. Kaj pa takrat, ko smo na prostem, na vrtu, terasi, ali na pikniku? Uporabimo lahko sredstva za zaščito pred komarji, ki jih v obliki kreme, pršila, gela ali stika ponujajo v lekarnah in trgovinah. Sredstva (strokovno jih imenujemo repelenti) odganjajo žuželke, komarje, klope, obade…, ki nas pikajo v samoobrambi ali da bi se napili krvi.

Učinkovine v repelentih so lahko sintetične ali na naravni osnovi. Od sintetičnih se za zaščito pred komarji pogosto uporabljata ikaridin (sestavina v repelentih znamke Autan) in nekoliko močnejši dietiltoluamid (DEET). Uporabljajo različne koncentracije DEET-a (od 15 % naprej). Zdravniki svetujejo, da močnejše repelente (30 do 33% odstotna koncentracija učinkovine) uporabljajo predvsem turisti, ki so namenjeni v tropske in subtropske dežele, kjer živijo bolj odporne vrste komarjev, ki prenašajo nevarne bolezni, kot so malarija, rumena mrzlica, vročica denga in druge virusne bolezni. Repelenti naravnega izvora imajo za osnovo eterična olja različnih rastlin, evkalipta, krvomočnice, sivke, cedre, limonske trave, klinčkov, poprove mete, rožmarina… Naravne surovine dajejo vtis, da so ti repelenti primernejši za ljudi, a ni vedno tako.

Previdno z repelenti!

Iz prakse vemo, da takrat, ko je okoli nas veliko komarjev, kaj hitro pozabimo na vse nasvete o količini in pogostosti uporabe repelentov in kožo bogato namažemo, oziroma se dodobra napršimo, da bi le zaleglo. A skoraj na vseh repelentih so opozorila: “ne nanašajte jih prepogosto”, “ni za otroke”, “ne uporabljajte v bližini oči in ust” in podobna, kar daje slutiti, da njihove sestavine za človeka niso povsem nedolžne. Kako (ne)varni so torej repelenti za naše zdravje? Kaj povzroči njihova pogosta ali prekomerna uporaba?

Strokovnjaki opozarjajo, da učinkovine v repelentih (kemikalije in različne vrste olja) za človeka niso povsem nenevarne. DEET deluje dražeče na kožo, oči in sluznico, ikaridin sicer tudi, a je v primerjavi z DEET nekoliko manj agresiven. Eterična olja zagotavljajo nekoliko milejšo zaščito pred komarji kot sintetični repelenti, bolj pa preseneča dejstvo, da ne vplivajo na človeka nič manj negativno kot sintetični, včasih so naravni repelenti celo agresivnejši. Pri uporabi olja limonine trave je na primer tveganje za hude trajne poškodbe oči veliko, olje krvomočnice izzove alergično reakcije.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
31.07.2021. ob 17:39
110,204
04.08.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close