Mačke bi se lahko zunaj sprehajale le na vrvici

Uredništvo, 11. avgust 2010.
Ostalo

Mačke vsako leto pobijejo več sto milijonov  ptičev, glodalcev, dvoživk in plazilcev New York – Člani ameriškega združenja za zaščito ptic zahtevajo, naj se mačkam…

Mačke vsako leto pobijejo več sto milijonov  ptičev, glodalcev, dvoživk in plazilcev

New York – Člani ameriškega združenja za zaščito ptic zahtevajo, naj se mačkam omeji svoboda gibanja. V ZDA, ki imajo 310 milijonov prebivalcev, živi po navedbah časopisa Süddeutsche Zeitung 90 milijonov mačk. »Mačke vsako leto pobijejo več sto milijonov  ptičev, glodalcev, dvoživk in plazilcev,« pravi Mike Parr iz American Bird Conservancy (ABC), kjer želijo zaščititi ptiče in druge živali.

“Večina mačk lovi, tudi če jih gospodar nahrani, zato so poleg človekovega uničevanja njihovega življenjskega prostora prav one največja grožnja za ptice, ki živijo v naravi.” Parr in ABC zahtevata, naj jih imajo lastniki zaprte v domovih. “Mačke noter!” je geslo, s katerim želijo člani ABC zaščititi ptiče. Zunaj bi se mačke lahko sprehajale le na vrvici.

V resnici še vedno ni povsem jasno, koliko ptic pobijejo mačke v ZDA in drugih delih sveta. V prejšnjem stoletju so plenilci iztrebili vsaj 33 ptičjih vrst. Če bi na primer mačke preselili na kak samoten otok, bi lahko tamkajšnjemu ekosistemu povzročile veliko škodo.

V Evropi in ZDA ptiče najbolj ogrožajo skobci, srake, torej v veliki meri sami ptiči, in lisice. V Ljubljani je tako preveč srak, ki pogosto ogrožajo druge ptiče, na primer kose. Sicer naj bi v naravi vladalo ravnovesje med plenilci in žrtvami. Po mnenju nekaterih biologov ga marsikje najbolj rušijo hišne mačke, ki so zlasti v velikih mestih preveč gosto naseljene.

Vir: dnevnik.si

Hišni ljubljenčki-včasih povzročajo skrbi, včasih prave težave. Obiščite forum >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 12:35
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close