Spodbudno o ugodnem učinkovanju na žilje

Uredništvo, 12. avgust 2010.
Ostalo

V obsežni študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of the American College of Cardiology (JACC), so ugotovili, da se z dnevnim uživanjem…

V obsežni študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of the American College of Cardiology (JACC), so ugotovili, da se z dnevnim uživanjem kakavovih flavanolov v krvi več kot podvoji število krožečih angiogenskih celic.

Odkrili so, da te celice sodelujejo pri obnovi in vzdrževanju žil, kar lahko pripomore k bolj zdravemu ožilju. Temu v prid govori že nekoliko starejša raziskava, objavljena leta 2005 v New England Journal of Medicine, kjer so poročali, da povečane ravni angiogenskih celic strokovnjaki povezujejo z nižjo smrtnostjo zaradi bolezni srca in ožilja.

Poleg omenjenih, je bila izvedena tudi raziskava, ki je potrdila, da fizična aktivnost in poskusno zdravljenje s tabletami lahko povečata raven krožečih angiogenih celic, vendar pa je študija objavljena v JACC prva, ki prikazuje te učinke s pomočjo izbrane prehrane. V tem naključno, dvojno slepem, nadzorovanem poskusu, kjer so opazovali vpliv spremenjene prehrane, so udeleženci izbrane oziroma primerjalne skupine dvakrat dnevno mesec dni uživali bodisi kakavov napitek iz kakava, ki vsebuje veliko flavanolov, bodisi prehransko primerljiv kontrolni kakavov napitek z malo flavanolov.

Kot poročajo, so ugotovili, da pitje kakava z visokim deležem flavanolov pomembno znižuje sistolični krvni tlak, ki je pomemben dejavnik pri boleznih srca in kapi, in izboljšuje delovanje ožilja za 47 odstotkov v primerjavi z uživanjem kakava z nizkim deleže flavanolov, pri optimalno zdravljenih odraslih s hudimi boleznimi srca in ožilja.

»Ne zgodi se pogosto, da bi odkrili sestavino naravne hrane, ki še dodatno ugodno učinkuje ob tradicionalnem medicinskem zdravljenju,« je dejal dr. Carl Keen, profesor nutricionizma in interne medicine na univerzi Kalifornija Davis ter soavtor študije. Po besedah dr. Christiana Heissa z univerze Heinrich-Heine pa je še pomembnejša ugotovitev odkritje, kako lahko kakavov flavanol neposredno mobilizira pomembne celice, ki bi lahko popravile poškodovane krvne žile.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,557
26.09.2021. ob 09:23
285,003
22.10.2021. ob 08:54
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close