Znanstveniki razvili test za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni

Uredništvo, 19. avgust 2010.

New York – Ameriški znanstveniki so razvili test, s katerim lahko napovejo, pri katerih ljudeh se bo razvila Alzheimerjeva bolezen, neozdravljiva oblika demence. Gre za…

New York – Ameriški znanstveniki so razvili test, s katerim lahko napovejo, pri katerih ljudeh se bo razvila Alzheimerjeva bolezen, neozdravljiva oblika demence. Gre za test tekočine v hrbtenjači, odkritje pa bi lahko pomagalo pri zgodnjem odkrivanju in morda tudi zdravljenju te zahrbtne bolezni, danes poroča New York Times.

Doslej so Alzheimerjevo bolezen lahko z gotovostjo potrdili le z biopsijo možganov po smrti bolnika. Vse dotlej pa so zdravniki pravzaprav lahko le domnevali, da je izguba spomina posledica Alzheimerjeve bolezni, krčenja možganske mase, ne pa kake druge bolezni. Za Alzheimerjevo bolezen sicer ni znanega zdravila.

Sedanje odkritje bi zdaj lahko pospešilo raziskave na področju zdravljenja te bolezni. Za Alzheimerjevo boleznijo je po nekaterih podatkih leta 2006 trpelo okoli 26,5 milijona ljudi na svetu, do leta 2050 pa naj bi za to boleznijo trpel že vsak 85. Zemljan. Alzheimerjeva bolezen je tudi vzrok skoraj 60 odstotkov vseh demenc.

Običajno se simptomi pri bolnikih začnejo kazati okoli 65. leta starosti, a se raziskovalci strinjajo, da se bolezen pravzaprav začne že kako desetletje prej. Ko pa se simptomi že razvijejo, je morda že prepozno, da bi še rešili propadajoče možgane.

Zato sedaj veliko upanja predstavlja omenjeni test tekočine v hrbtenjači, ki naj bi pomagal pri zgodnjem odkrivanju bolezni. Poleg tega pa je ta test tudi dovolj enostaven, da bi bil lahko na voljo široki uporabi.

V študiji, v kateri so preizkusili ta test, je sodelovalo okoli 300 ljudi, starejših od 70 let. Od tega jih je bilo 114 z normalnim spominom, 200 jih je imelo težave s spominom, 102 pa sta imela Alzheimerjevo bolezen. Njihovo tekočino iz hrbtenjače so nato pregledali, ali vsebuje amiloid beta proteinski delec, ki tvori značilne obloge v obolelih možganih. Prav tako so iskali protein tau, ki se nalaga v mrtvih in umirajočih možganskih celicah.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum in preberite različne nasvete, kako negovati osebo, ko sama zase ne more več poskrbeti na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
07.07.2021. ob 00:49
284,471
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close