Razčesujmo previdno

Uredništvo, 16. avgust 2010.
Ostalo

Poleti moramo svojemu naglavnemu okrasju nameniti še izdatnejšo skrb. Tako kot pri nakupu negovalnih sredstev za telo moramo namreč tudi za lase priskrbeti primerne, tako…

Poleti moramo svojemu naglavnemu okrasju nameniti še izdatnejšo skrb. Tako kot pri nakupu negovalnih sredstev za telo moramo namreč tudi za lase priskrbeti primerne, tako imenovane sončne izdelke za nego in zaščito. Ko se odpravljamo na plažo, jih zaščitimo s primernim vodoodpornim faktorjem v razpršilu ali s slamnikom in se izognimo močnemu zavezovanju z elastikami in ščipalkami. Za lepe in sijoče lase pa je zelo pomembna tudi prehrana. Vsebovati mora veliko vitaminov in mineralov, zlasti kalcija.

Sonce in morje odvzameta vlago iz las, zato postanejo suhi, manj prožni in izgubijo sijaj. Za zaščito uporabimo bolj voljne šampone in bogatejše balzame ali domače maske in jih pustimo delovati malo dlje.

Umivanje

Doma je najprimerneje lase umiti enkrat na teden oziroma po potrebi. Za večkratno uporabo, denimo na počitnicah, pa izberemo bolj blag šampon s pH-faktorjem, prijaznim do kože, in olji, ki bodo navlažila tudi lasišče. Razčesane lase najprej zmočimo in nanje nanesemo šampon, nato ga z dlanmi razporedimo od lasišča proti konicam. Umivamo nežno in ne z drgnjenjem. Po šamponiranju jih dobro izperemo in na konice nanesemo balzam za zaščito pred poškodbami na soncu. Za tanjše lase je priporočljiv lažji, ki ne obteži. Za daljše in s kemičnimi izdelki oblikovane lase pa uporabimo posebej izdelan negovalni balzam. Na konicah ga pustimo delovati nekaj minut, potem ga izperemo. Lase razčešemo s primerno krtačo, ki jo izberemo glede na občutljivost lasišča in čvrstost las. Pravilno krtačenje je poglavitni del nege, saj spodbuja prekrvitev lasišča in pomaga razporediti maščobo od korenin do konic, kjer je najbolj potrebna. K negi pa štejemo seveda tudi redno striženje konic. Vsaka vrsta las ima svojo končno dolžino, pri kateri je še videti zdrava. Konice je priporočljivo ostriči enkrat na mesec.

Glavnik ali krtača?

Mokre lase tako po plavanju kot po umivanju vselej previdno in nežno razčesujemo. Vlakna suhih las so celo trša od nohta, ko se zmočijo, pa se stanje v hipu spremeni. Zunanji, luskasti sloj se v vodi napne in postane občutljiv. Z nepazljivim česanjem lahko posamezne luske odstranimo, lasje postanejo krhki in se začnejo cepiti, izgubijo lesk in prožnost. Za daljše lase je primernejša krtača z večjo površino, za gostejše pa morajo biti tudi ščetine bolj goste. Lesena ščetka z nežnimi, rahlo zaobljenimi konicami nežno masira, povrhnjico pa gladko poravna. Ovalna ščetka je primerna za oblikovanje pričeske, čeprav se radi zapletajo. Ščetka z osnovo iz gume je primerna za močne in tanke lase. Krtača s ščetinami, ki imajo tope konice, ne zbada lasišča in gibljiva gumijasta osnova ne vleče las pri korenini. Gladke in ravne lase lahko češemo z glavniki in krtačami iz naravnih ali sintetičnih materialov, medtem ko pri skodranih ne smemo uporabljati gostozobih glavnikov. Ti lahko poškodujejo konice, zato so ustreznejši leseni ali krtače iz naravnih ščetin, ki so lahko tudi okrogle. Če so lasje tanki in je lasišče občutljivo, se je pri sušenju treba izogibati okroglim krtačam iz sintetičnih ščetin na kovinskem držalu, ki se hitro segreje. Sicer pa nam bo frizer zagotovo najbolje svetoval, katera česala so najprimernejša za določeno vrsto las.

Vir: priloga Ona

Več informacij o negi las, striženju, barvanju in frizurah preberite na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 14:49
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close