Ptiče preganjajo s strašilnimi pištolami in avtomobili

Uredništvo, 13. avgust 2010.
Ostalo

Za varnost na tleh in v zraku nad brniškim letališčem skrbi 21 kotrolorjev zračnega prometa. V gneči, zlasti zdaj poleti, pa fantje in dekleta spremljajo…

Za varnost na tleh in v zraku nad brniškim letališčem skrbi 21 kotrolorjev zračnega prometa. V gneči, zlasti zdaj poleti, pa fantje in dekleta spremljajo vzlete in pristanke letal celo vsaki dve minuti.

Brnik – »V letalstvu je najpomembnejša varnost, zato ji je podrejeno prav vse. Seveda delamo tudi napake, a pomembno je, da imamo dober sistem za njihovo odkrivanje in odpravljanje. Kdor meni, da ne dela napak, nima kaj iskati med kontrolorji zračnega prometa,« je dejal 32-letni Andrej Gregorc, ki je v službi v stolpu brniškega letališča že pet let.

Na vrhu 28-metrskega stolpa sta na poziciji sedela Klemen in Davorin. Ko se oglašajo piloti, zavlada tišina. Govoril je samo Klemen, ki je bil tisto dopoldne izvršni kontrolor. Fantje pravijo, da se ne pogovarjajo v angleščini, temveč v letalski frazeologiji. Ljubljansko letališče ima 21 zaposlenih kontrolorjev zračnega prometa, od tega štiri dekleta. »Kontrolorji morajo biti dobri ‘multipraktiki’. Veliko koncentracije moraš biti sposoben in imeti veliko znanja, da opravljaš več nalog hkrati. Sočasno, denimo, napišeš na ‘strip’ [plastična ploščica z ročno zapisanimi podatki o letu] pozicijo, govoriš z drugim pilotom, gledaš tretje letalo in razmišljaš o četrtem prihodu. V tujini je med kontrolorji še več deklet, v Zagrebu na letališču skorajda ni fantov,« pravi Andrej.

Pridnega sokola ni več

Kontrolorji zračnega prometa na Brniku, katerih povprečna starost je 35 let, so različno obremenjeni. Odvisno je od gostote prometa, vremena, opravil na letališču … Na primer: pred dnevi je bila gneča zaradi košnje. Trikrat ali štirikrat na leto namreč okoli letališča kosijo travo, kar traja ves dan, že od noči. V izmeni dela več ljudi, imajo tudi »ground kontrolorja«. »Takrat je na letališču več deset dodatnih vozil, razdeljenih v skupine, ki jih nadziramo varnostna služba in mi. Ob prihodih, odhodih in premikih letal morajo biti, seveda, na predpisani varnostni razdalji. Takrat je zelo veliko komunikacije. V vsakem trenutku vsakdo ve, kje in zakaj je in kam lahko gre.« Košnje se bolj kot piloti razveselijo ptiči, saj kosilnice preženejo na plan male glodalce in žuželke, ptičjo hrano. A ptice so lahko huda nadloga in resna nevarnost. »Sokolar s svojim sokolom je bil pred leti zelo koristen. Zdaj ptiče preganjajo s strašilnimi pištolami in avtomobili,« razlaga Andrej.

Tri ure, nato odmor

Zaposleni v stolpu ves čas krožijo med delovnim mestom s frekvenco, ki je najodgovornejše, tj. mestom pomočnika, in nadstropjem niže, kjer si odpočijejo. Na izvršni poziciji so največ po tri ure, sledi ena ura počitka, potem znova na delovno mesto k »stripom«, zaslonom in mikrofonu. Ponavadi so izmene šestdnevne, tako da kontrolorji začnejo zjutraj, nadaljujejo popoldne, konec delovnega bloka dočakajo ponoči, nato pa so nekaj dni prosti. Gre za poklic, ki je od nekdaj pritegnil ogromno zanimanja, še vedno se na razpis za približno 10 delovnih mest prijavi celo več kot 500 kandidatov. Izobrazba je zdaj zelo pestra: v stolpu so geografi, strojni in prometni inženirji, profesor angleščine … In plača? »Za slovenske razmere je dobra, v tujini pa so lahko precej višje,« je kar skromno priznal Andrej.

Obiščite spletno stran in izvedeli bsote več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,032
06.10.2021. ob 09:47
110,298
26.10.2021. ob 10:10
Preberi več

New Report

Close