Zdravilna moč polžev

Uredništvo, 10. avgust 2010.

Arheološke najdbe dokazujejo, da je bil polž v prehrani človeka zastopan že od prazgodovinskih časov naprej. V antični dobi so te mehkužce pripravljali po receptih…

Arheološke najdbe dokazujejo, da je bil polž v prehrani človeka zastopan že od prazgodovinskih časov naprej. V antični dobi so te mehkužce pripravljali po receptih in jih cenili za okusne in zdravilne jedi.

Med Rimljani so veljali za jed bogatih, v srednjem veku pa so bili polži pogosto edina mesna hrana sestradanih ljudi v opustošenih deželah. V prejšnjem stoletju je polžu spet pripadlo ugledno mesto v kulinariki, zlasti pri Francozih in Italijanih. Tak sloves imajo še danes predvsem polži s hišico, najpogosteje veliki vrtni polž.

V zahodnem svetu se polži brez hišic, med te spadajo lazarji iz obširne družine polžev, ne pripravljajo za specialitete. Njihovo mesto je v ljudski medicini, ki se je ohranjala skozi stoletja. Pojesti živega polža se prvi hip zazdi enako kot pojesti živo žabo, toda treba se je tega naučiti in navaditi. Zakaj bi sploh požirali polže?

Vir: Jana.si

Preberite majhne skrivnosti, kako pripraviti zdrave in slastne jedi na spletnem naslovu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close