Društvo Tristokosmatih pomočnikov izšolalo psa spremljevalca za sladkornega bolnika

Uredništvo, 10. avgust 2010.
Ostalo

Bea vohlja za lepše življenje Gotovo ste slišali za vsaj eno od neštetih srčnih zgodb, ki pričajo o globini prijateljstva in močni vezi, ki se…

Bea vohlja za lepše življenje

Gotovo ste slišali za vsaj eno od neštetih srčnih zgodb, ki pričajo o globini prijateljstva in močni vezi, ki se lahko stke med psom in njegovim človekom. Psi so s svojimi sposobnostmi in z vdanostjo že številnim ljudem rešili življenje ali pa jim pomagajo krotiti nevarne bolezni. Nemara ste že zasledili neverjetno zgodbo o tem, da je pes pri svojem lastniku s sladkorno boleznijo zavohal padec sladkorja v krvi ali mu celo prinesel inzulin in ga tako rešil morebitne diabetične kome. Zdaj znajo izkušeni vaditelji primernega psa takšne pomoči tudi naučiti.

Tudi mi vam predstavljamo edinstveno psičko Beo, enoletno angleško špringer španjelko s takšno sposobnostjo – kot prva v Sloveniji je bila izšolana za psa spremljevalca diabetičnemu bolniku.

Akcija šolanja psa za pomoč diabetičnemu bolniku je prvi samostojen projekt društva Tristokosmatih pomočnikov. Ustanovitelja društva, Iris Selan, dr. med. vet., in Dušan Uršič, direktor radia Dur, sta že prej sodelovala v podobni akciji, imenovani Pomagajmo prijatelju. Za tokratno akcijo, ki je šele začetek njihovega dela, so se odločili, ker obstajajo številni ljubitelji živali, ki bi potrebovali pomoč posebej izšolanega psa, vendar je ta finančno nedostopna.

“V Sloveniji dobro skrbimo za slepe in slabovidne, ki jim pri nakupu psa pomočnika s subvencijo pomaga država, nekaj deset psov pomočnikov imajo tudi tetraplegiki in paraplegiki, drugi ljubitelji živali, ki bi tudi potrebovali psa pomočnika, pa si takšen strošek težko privoščijo. Pri nas namreč cena takšnega psa znaša od 7000 do 8000 evrov, primanjkuje pa nam tudi vaditeljev psov. Zato je za nas takšna akcija logično nadaljevanje skrbi za ljudi, ki bi jim lahko pes spremljevalec korenito izboljšal življenje,” pripoveduje Iris Selan.

V tujini, predvsem v Ameriki in nekaterih državah EU, je šolanje psov spremljevalcev bolj razširjeno – pse šolajo za pomoč gluhim in naglušnim, za opozarjanje na epileptične napade, veliko jih je izšolanih za pomoč diabetičnim bolnikom, nekateri pri bolnikih s celiakijo odkrivajo gluten v hrani … Možnosti so skoraj neskončne – nekateri psi naj bi celo zavohali nastanek kožnega raka, raka prostate in raka dojke.

Vir: Viva.si

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
29.11.2021. ob 08:12
Preberi več

New Report

Close