Na 6. evropskih športnih igrah dializnih in presajenih bolnikov spet slovenski tekmovalci

Uredništvo, 05. avgust 2010.

Na 6. evropskih športnih igrah dializnih in transplantiranih bolnikov, ki bodo potekale med 8. in 15. avgustom v Dublinu na Irskem, bo nastopilo tudi 24…

Na 6. evropskih športnih igrah dializnih in transplantiranih bolnikov, ki bodo potekale med 8. in 15. avgustom v Dublinu na Irskem, bo nastopilo tudi 24 tekmovalcev iz Slovenije.

Peterica slovenskih tekmovalcev se zdravi z dializo, 19 pa jih živi s presajenim organom ali tkivom. Med presajenimi jih 17 živi s presajeno ledvico, dvema pa so presadili kostni mozeg. Število članov ekipe, ki se zdravijo z dializo, je bilo sprva večje, a so v minulih mesecih kar štirim od njih presadili ledvico. To je seveda dobra novica, je povedal vodja ekipe Boris Pušnik, vendar se zaradi nedavne operacije letošnjih iger še ne bodo mogli udeležiti kot presajeni člani. Udeležbo na evropskih igrah organizira Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije ob podpori Športnega društva dializnih in transplantiranih bolnikov in Društva bolnikov s krvnimi boleznimi.

»Pričakujem, da se bomo na igrah dobro odrezali, tako kot vedno doslej. Želimo si solidnih rezultatov, čeprav bo konkurenca težka. Sledili bomo olimpijskim načelom: sodelovati, nabirati izkušnje, spoznati nove ljudi,« je povedal Boris Pušnik, ki pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije skrbi za šport in rekreacijo. Športne igre namreč niso namenjene le tekmovanjem, pač pa je to priložnost, da se ledvični, srčni, jetrni, pljučni bolniki, ki so jim presadili ledvico, srce, jetra ali pljuča, in bolniki s krvni boleznimi, ki so jim presadili kostni mozeg, srečajo z bolniki iz drugih evropskih držav, izmenjajo izkušnje, primerjajo načine zdravljenja, »predvsem pa da pokažemo, da smo v redu in fizično sposobni kljub odpovedi organa, ki nas je zadela«. S športno dejavnostjo dializni bolniki vzdržujejo telesno kondicijo za morebitno presaditev ledvice, presajeni pa na tak način zmanjšujejo stranske učinke zdravil, ki jih morajo jemati po presaditvi.

Največ članov ekipe bo nastopilo v bovlingu, precej zastopane bodo tudi atletske discipline, omenjen namizni tenis in plavanje. Na igrah, kjer so tekmovalci razdeljeni na kategoriji dializnih in transplantiranih bolnikov in potem še na starostne skupine, sicer tekmujejo še v kolesarstvu, golfu, petanki, pikadu, mini maratonu, hitri hoji in drugih disciplinah.

Na športnih igrah na Irskem bo sodelovalo okoli 400 tekmovalcev iz 21 evropskih držav; slovenska ekipa bo med številnejšimi. Slovenski dializni in transplantirani bolniki so sodelovali na vseh dosedanjih evropskih športnih igrah; prve so potekale leta 2000 v Atenah v Grčiji, organizirajo pa jih na dve leti. Od tega leta dalje se tudi redno udeležujejo svetovnih športnih iger, kjer pa lahko sodelujejo le transplantirani bolniki; tudi te organizirajo na dve leti, so pa svetovne igre starejše in so se lani v Avstraliji presajeni športniki zbrali že sedemnajstič. Iz vsakih iger so se slovenski tekmovalci vrnili z nekaj kolajnami.

Na Irsko bo slovenska ekipa odpotovala 7. avgusta in se vrnila po koncu iger čez dober teden dni.

Vir: Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije

Izmenjava izkušenj, mnenj o dializi, transplantaciji, delovanju ledvic preberite na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close