Mnogi poiščejo psihološko pomoč

Uredništvo, 05. avgust 2010.
Ostalo

Celjska svetovalnica Tu smo zate za odrasle v stiski Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so marca letos odprli novo psihološko svetovalnico Tu smo zate,…

Celjska svetovalnica Tu smo zate za odrasle v stiski

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so marca letos odprli novo psihološko svetovalnico Tu smo zate, v kateri lahko odrasli prebivalci celjske regije poiščejo prvo psihološko pomoč v stiski in strokovno oporo v različnih življenjskih problemih. Svetujejo jim izkušeni psihologi različnih specialnosti in psihoterapevtskih smeri ter psihiatri. Pridobitev pomoči je za uporabnike zelo dostopna, saj za svetovalni pogovor s strokovnjakom prispevajo le pet evrov. Svetovalnica deluje vsak ponedeljek, torek in četrtek od 15. do 18. ure. Novo ponujeno obliko pomoči v stiski so prebivalci celjske regije odlično sprejeli in v minulih štirih mesecih zapolnili domala vse razpoložljive svetovalne ure. Pomoč v svetovalnici je doslej poiskalo 80 posameznikov iz različnih krajev celjske regije. V večini primerov so prišli na svetovanje več kot enkrat.

»Svetovalni termini so bili do konca junija zelo zasedeni, čakalna doba je v povprečju znašala deset dni. Ljudje, ki so nas že obiskali, so s ponujeno obliko pomoči večinoma zelo zadovoljni. Dostopnost, prijetno in intimno svetovalno okolje, velika strokovnost osebja, čas, ki je namenjen posamezniku, in nenazadnje simbolično plačilo v vrednosti pet evrov so zagotovo tisti dejavniki, zaradi katerih svetovalnica postaja prepoznavna in iskana,« je povedala Nuša KonecJuričič, dr. med., specialistka socialne medicine, vodja projekta Svetovalnice Tu smo zate in predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Stiske ljudi, ki prihajajo po pomoč, so zelo različne. V mnogih primerih izhajajo iz porušenih medosebnih odnosov in različnih izgub, iz nepoznavanja možnih oblik in virov pomoči, v veliki meri pa odražajo tudi trenutno negotovo ali že zelo slabo socialno in ekonomsko situacijo posameznika in družine. Svetovalci posamezniku ponujajo oporo, razbremenitev in podporo v procesu iskanja rešitev trenutne  situacije. »Veseli smo, da veliko ljudi prihaja z željo in voljo po lastni spremembi, za katero so pripravljeni aktivno delati ob podpori svetovalca. Opažamo tudi, da tovrstno obliko pomoči išče vedno več moških, ki pregovorno ne prosijo radi za pomoč in svoje težave neradi razkrivajo. Strokovno osebje v delu vidi izziv in priložnosti za širitev dejavnosti. Na zavodu kot nosilcu projekta pa v tem času iščemo predvsem poti, kako zagotoviti sredstva za nadaljnje delovanje svetovalnice v prihodnjem letu vsaj v istem obsegu dela in s takšno pestro in strokovno močno skupino svetovalcev, kot je sedanja,« je še pojasnila Nuša Konec Juričič. Denar za pilotno delovanje svetovalnice v začetnem obdobju od marca do decembra 2010 bo zagotovil Zavod za zdravstveno varstvo Celje ob podpori Ministrstva za zdravje.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Vas mučijo strahovi? Si ne znate pomagati iz duševne stiske? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close