Kolesarji se premalo zavedajo svoje ranljivosti …

Uredništvo, 05. avgust 2010.
Ostalo

… saj so ob pešcih ena najbolj ranljivih skupin v prometu Ljubljana – Kolesarji so ob pešcih ena najbolj ranljivih skupin v prometu, a očitno…

… saj so ob pešcih ena najbolj ranljivih skupin v prometu

Ljubljana – Kolesarji so ob pešcih ena najbolj ranljivih skupin v prometu, a očitno k temu nekaj prispevajo tudi sami, saj po podatkih policije povzročijo več kot polovico najhujših prometnih nesreč, v katerih so udeleženi.

V zadnjih letih se je sicer število smrtnih žrtev na slovenskih cestah opazno zmanjšalo, saj je črna statistika še leta 2001 zabeležila 278 smrtnih primerov, medtem ko so v lanskem letu ceste terjale 171 življenj. “A žal pri kolesarjih v omenjenem obdobju ni bilo občutnega napredka, zato bo policija pogosteje nadzirala, kako kolesarji spoštujejo prometne predpise, s čimer bo prispevala k večji varnosti te skupine prometnih udeležencev,” pravi prvi mož prometne policije Ivan Kapun. Po njegovih besedah je leta 2001 na naših cestah ugasnilo 17 življenj kolesarjev, medtem ko je bilo lani 18 smrtnih žrtev, letos pa je umrlo že sedem kolesarjev.

Največ kršitev prometnih predpisov, ki jih zagrešijo kolesarji, je povezanih z napačno stranjo ali smerjo vožnje, izsiljevanjem prednosti, tudi prehitro oziroma neprevidno vožnjo in seveda z alkoholom, medtem ko se v mestih tem prekrškom “pridruži” še vožnja skozi rdečo luč. Za omenjene prekrške si kolesarji tudi najpogosteje prislužijo kazen, Kapun pa ob tem poudarja, da policija z globami ne zatira kolesarjev. Podatki policije kažejo še, da se največ nesreč, v katere so vpleteni kolesarji, zgodi zaradi napačne strani in smeri vožnje, veliko pa je tudi nesreč, do katerih pride, ker kolesarji pregloboko pogledajo v kozarec. Letos so tako zabeležili že 44 primerov, ko so prometno nezgodo povzročili vinjeni kolesarji.

Vir: dnevnik.si

Kakšne so vaše vsakodnevne izkušnje kot udeleženci v cestnem prometu? Zapišite jih na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 13:57
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close