Proti želji po cigareti se lahko borite z aktiviranjem čelnega režnja

Uredništvo, 04. avgust 2010.
Ostalo

New York – Kadilci, pišite si za uho: nova raziskava razkriva, da je tudi močno potrebo po cigareti lahko omiliti, aktivirati morate le ustrezne centre…

New York – Kadilci, pišite si za uho: nova raziskava razkriva, da je tudi močno potrebo po cigareti lahko omiliti, aktivirati morate le ustrezne centre v možganih. S pomočjo funkcijske magnetne resonance so znanstveniki proučevali možgane kadilcev, ki so jim kazali fotografije hrane in cigaret. Ko se kadilci videli svojo “drogo”, so znanstveniki večjo aktivnost zaznali v delih možganov, povezanih z nadzorom nad čustvi.

„To dokazuje, da kadilci lahko nadzirajo svojo potrebo, samo nekdo jim mora povedati, kako,“ je dejala vodja raziskave Hedy Kober, asistenka za psihiatrijo na univerzi Yale.

Veliko programov za odvajanje uporablja vedenjsko in kognitivno terapijo, ki je osredotočena na premagovanje čustev in logično razmišljanje o dolgoročnih posledicah, če bi se ponovno „vdali“ svoji razvadi. Čeprav je kognitivna in vedenjska terapija pogosto uspešna pri odvjanju od kajenja, raziskovalci do sedaj niso vedeli, kateri centri v možganih so povezani z obvladovanjem „potrebe po cigareti“.

Da bi raziskovalci potrdili, kako pomembni so ti centri v možganih pri obvadovanju „potrebe po cigareti“, so kadilcem priporočili, naj pri opazovanju fotografij „svoje droge“ razmišljajo o dolgoročnih negativnih posledicah, če bi se ponovno vdali svoji razvadi.

Vir: dnevnik.si

Kaditi ali ne kaditi? Vas zanima, kako lajšati težave ali kako prenehati? Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
30.11.2021. ob 13:32
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close