Poprova meta najprej ogreje, nato hladi

Uredništvo, 04. avgust 2010.
Ostalo

Liste poprove mete (Mentha x piperita) nabiramo julija in avgusta. Za čaje uporabljamo sveže ali jih posušimo. Pri sušenju je treba paziti, da listov ne…

Liste poprove mete (Mentha x piperita) nabiramo julija in avgusta. Za čaje uporabljamo sveže ali jih posušimo. Pri sušenju je treba paziti, da listov ne poškodujemo s stiskanjem ali pogostim prelaganjem. Taka meta počrni in s tem izgubi kakovost. Zdravilnost mete je predvsem v metinem eteričnem olju, ki vsebuje petdeset do devetdeset odstotkov mentola. V lekarnah lahko nabavimo eterično olje, pridobljeno z vodno-parno destilacijo iz sveže nabranih cvetočih vrhov vej poprove mete.

Ta hip najbolj zaželena

V zadnjih letih se zdi, da je poprova meta zasedla sam zeliščni tron, kjer je dolgo kraljevala kamilica. To ljudsko zdravilno zelišče, ki je prehodilo dolgo pot z Daljnega vzhoda, najdemo domala v slehernem vrtu na deželi. Navdušuje z izrazito ostro aromo po balzamu in kafri. Poprova meta naj bi bila spontani križanec drugih vrst mete, ki so v srednjem veku prišle v Evropo prek Sredozemlja iz Azije. Šele konec 17. stoletja se je udomačila v Angliji, po naših pokrajinah pa se je razširila šele v zadnjih stoletjih. Dandanes je najbolj iskana aromatična rastlina, ki jo na veliko gojijo po vsem svetu.

Vir: Gorenjski Glas.si

Obiščite spletni forum: Vrtičkarstvo in zelišča in spoznajte darove, ki nam jih ponuja narava na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close