Kako omiliti smrčanje

Uredništvo, 04. avgust 2010.
Ostalo

 Četudi so se morda sprijaznili s plešo, je moškim večinoma nerodno govoriti o smrčanju. Če se vam brca v ledvica ne zdi ustrezna rešitev, vam…

 Četudi so se morda sprijaznili s plešo, je moškim večinoma nerodno govoriti o smrčanju. Če se vam brca v ledvica ne zdi ustrezna rešitev, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako umiriti potres v njegovih nosnicah. Tistim, ki spijo poleg smrčačev, utegne nočni hrup resno ogroziti čustveno in poklicno življenje ter jim zaradi neprespanih noči osiromašiti dneve. Smrčanje je motnja, ki lahko pripelje celo do resnih zdravstvenih težav — povišanega krvnega tlaka in celo kapi.

Puhanje, sopihanje in prhanje, ki jih kot vidne medmete cenijo predvsem risarji stripov, v resničnem življenju lahko pomenijo, da je nekaj narobe z dihalnimi poti. Smrčanje nastopi, ko dihalne poti deloma zaprejo izrastki v uvuli, mehkonebnem jezičku (tistem, ki vam binglja v grlu, ko odprete usta), in okoliških tkivih. Slišno postane, ko so mehkonebni jeziček in okoliška tkiva popolnoma sproščeni in zrak na dihalnih poteh začne vibrirati.

Na hrbtu, alkohol in debelost

Nočno dihanje spremenijo v moteč ropot predvsem spanje na hrbtu ter čezmerno uživanje alkohola, pomirjeval in antihistaminikov (ti sproščajo mastna tkiva, ki ovirajo dihalne poti). Drugi pomembni dejavnik je debelost – smrčanje je kar trikrat pogostejše pri ljudeh s čezmerno telesno težo.

Narašča s starostjo

O smrčanju ni zanesljivih statistik, toda mirno lahko rečemo, da precejšen del Slovencev smrči. Velika večina smrčačev je moških, starejših od štirideset let. Tako pri moških kot pri ženskah intenzivnost smrčanja narašča s starostjo, in sicer zato, ker so mehkonebni jeziček in druga tkiva bolj “sproščeni” in povešeni. Moški začnejo smrčati mlajši, čeprav jih ženske dohitijo v starosti petdeset, šestdeset let.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close