Zeleno, ki te ljubim

Uredništvo, 03. avgust 2010.
Ostalo

Privoščite si sveže kumare, in to čim več. Izboljšale bodo vaše počutje, hkrati pa poskrbele, da boste izgubili kakšen odvečen kilogram. Navadna kumara (Cucumis sativus)…

Privoščite si sveže kumare, in to čim več. Izboljšale bodo vaše počutje, hkrati pa poskrbele, da boste izgubili kakšen odvečen kilogram.

Navadna kumara (Cucumis sativus) je zelo razširjena kulturna rastlina iz družine bučevk. Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in tudi surov užiten. Kot vse jagode sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso.

Plodovi so zelo revni s kalorijami, bogati pa z vitamini in minerali.

Kumare zavzemajo pomembno mesto v prehrani kot sezonska sveža povrtnina in tudi kot zimska vložena solata. Najboljši so mladi plodovi s še nedozorelimi semeni. Značilno zanje je tudi, da je vsebina bazična, zato uravnoteža prebavne sokove. Ta lastnost je tudi razlog, da predvsem ženske rade uporabljamo kumare in sok iz njih za maske v kozmetiki, nekaterim pa zelo zadiše v prvi fazi nosečnosti.

Pridelava in nakup

Če kumare gojite na domačem vrtu, jih redno obirajte, saj tako spodbujate nastajanje novih plodov. Izdatno jih je treba zalivati, sicer vas znajo presenetiti z neprijetnim, grenkim okusom. V hladilniku lahko sveže brez težav hranite celo teden in več. Če denimo na počitnicah nimate hladilnika, boste njihovo svežino ohranili tako, da jih boste postavili na dno vedra z vodo, in sicer s pecljem navzdol.

Pri nakupu bodite previdni. Tiste, ki so naprodaj v nekaterih trgovinah, ponavadi prihajajo iz intenzivne pridelave in so zaradi daljše obstojnosti povoskane. Raje izberite naravno pridelane, ki jih dobite na tržnicah ali okoliških kmetijah. Sveže boste prepoznali po napeti in gladki lupini enakomerne barve. Pred nakupom pa jih vseeno še malce pretipajte. Dobri in sveži plodovi so enakomerno čvrsti po vsej površini. Zgubana lupina in mehkost na otip sta znaka, da so stari.

Zdravilne učinkovine

Vsebujejo veliko bazičnih rudnin, predvsem kalij, magnezij in kalcij. Polne so tudi protirakavega mikrominerala selena, vendar le, če so bila tla, na katerih so rasle, dobro preskrbljena z njim. Največ vitaminov je v lupinah, zato jih raje ne lupite, v njih pa so tudi nekateri rastlinski fitosteroli (hormoni), ki znižujejo holesterol, ter precej silicija, ki spodbuja čistilno dogajanje v telesu.

Kumare učinkujejo izrazito bazično, zato so odlična hrana za vzpostavitev primernega kislinsko-bazičnega ravnotežja. Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa. Pospešujejo izločanje vode, čistijo sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo na preobremenjena jetra in žolčnik. Zelo priporočljive so za pospeševanje in urejanje prebave.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum in spoznajte darove, ki nam jih ponuja narava na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close