Kako pomagati psu, ki se boji neviht?

Uredništvo, 03. avgust 2010.
Ostalo

Pomagajmo mu Strah pred nevihtami je pri psih zelo pogost, ne glede na njihovo pasmo in spol. Pomoč za ljubljenčke, ki se pred nevihto ali…

Pomagajmo mu

Strah pred nevihtami je pri psih zelo pogost, ne glede na njihovo pasmo in spol. Pomoč za ljubljenčke, ki se pred nevihto ali med njo slinijo, tresejo, hitreje dihajo … je na voljo v obliki zdravil in posebnega zaklonišča, ponekod pa so naprodaj celo posebna oblačila, sestavljena iz zaščita za ušesa in oblačila, ki naj bi pse pomirilo.

Seveda strah pred nevihtami sprožajo različni dejavniki, zato tudi ni preproste in enoznačne rešitve za pomoč takšnim kužkom. Na splošno velja, da ta strah pes težko premaga, zato ga je mogoče le olajšati.

Strah pred nevihtami največkrat nastopi, ko pes doseže starost štiri ali pet let. Predtem lastniki opažajo le blago tesnobo, ki se s starostjo krepi, včasih pa nastopi nenadoma. Psi se na strah odzivajo različno: s slinjenjem, drhtenjem, hitrejšim dihanjem, včasih postanejo skoraj katatonični ali pa se v poskusu, da bi nevihti ubežali, celo poškodujejo. Nekaterim psom pomaga desentizacija s predvajanjem nevihtnih zvokov. Zvoke naj poslušajo po nekaj minut, vsekakor pa toliko časa, da strah doživljajo eno minuto, potem pa je treba zvoke utišati. Čez nekaj minut je treba psa znova izpostaviti zvokom, postopek pa ponavljati po petkrat na dan, in sicer pet dni zapored.

Vir: Viva.si

Imate hišnega ljubljenčka in vas zanima, kako najbolje poskrbeti zanj? Kakšne so njegove potrebe? Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,032
06.10.2021. ob 09:47
110,298
26.10.2021. ob 10:10
Preberi več

New Report

Close