Z mediacijo do poravnave tudi v zdravstvu

Uredništvo, 03. avgust 2010.
Ostalo

Z leti vse več takšnih, ki želijo opozoriti na napako ali neetičen odnos Ljubljana – Tistih, ki želijo opozoriti na zdravniško oziroma zobozdravniško napako ali neetičen…

Z leti vse več takšnih, ki želijo opozoriti na napako ali neetičen odnos

Ljubljana – Tistih, ki želijo opozoriti na zdravniško oziroma zobozdravniško napako ali neetičen odnos, je vsako leto več. Po pomoč se je samo na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS) v zadnjih šestih letih obrnilo okoli 2500 ljudi, številni pa zaradi omenjenih vzgibov poiščejo zadoščenje tudi na sodišču.

Vsi ti postopki so dolgi in mučni za obe prizadeti strani. Hitrejša pot za reševanje sporov in nesporazumov je mediacija. Postopkovne poti zanjo so v ZZS pripravili v začetku letošnjega leta, dejavnost pa vodi pravnica Simona Mlakar, ki kot mediatorka za civilno, gospodarsko in družinsko področje že šest let dela na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Kaj je mediacija in kakšne vrste sporov lahko rešujemo z njo?

Mediacija je postopek, v katerem mediator kot nevtralna, tretja oseba pomaga strankama, ki sta v sporu, da se slišita, da prepoznata vsaka svoje interese in interese drugega, da se približata v stališčih tako, da skleneta sporazum, dogovor, s katerim se spor konča. Z njo lahko urejamo nesporazum med bolnikom in zdravnikom, med zdravnikom in vodstvom bolnišnice, med dvema zdravnikoma ali ekipo sodelavcev, včasih je v urejanje spora vpletena tudi zavarovalnica…

Mediacija je posebno dobrodošla v zdravstvu, saj pomaga prizadetim hitro in zaupno urediti spor ter ponovno vzpostaviti medsebojno zaupanje in boljše sodelovanje.

Se lahko oba, bolnik ali zdravnik, ki sta v sporu, obrneta po pomoč?

Seveda. Včasih me ljudje pokličejo direktno, nekatere primere pa mi odstopijo odbori v zbornici, ki rešujejo pritožbe, kadar presodijo, da bi jih lahko rešili z mediacijo.

Kako poteka postopek mediacije?

V tako imenovanem predmediacijskem postopku obe stranki najprej pokličem in jima pojasnim, kakšen postopek je mediacija, da je prostovoljna, da lahko soglasje zanjo kadar koli v poteku mediacije umakneta in sprožita ali nadaljujeta druge postopke, tudi na sodišču ali pred razsodiščem zbornice. Povem jim, da je za paciente in člane zbornice mediacija brezplačna, da gre za zaupen postopek, na voljo sem jim za vsa dodatna vprašanja. Običajno že v tem pogovoru spoznam, kaj jih najbolj moti pri drugi strani. Če se strinjajo, da poskusimo spor rešiti z mediacijo, se zelo hitro dogovorimo za srečanje, že v tednu dni. To je pomembno, saj vemo, da se spori, ki jih ne rešujemo, samo še poglabljajo. Le redko kateri spor namreč izzveni kar sam od sebe. Mediacija pa je možnost, da lahko spor začnemo reševati takoj in ga običajno tudi hitro rešimo, lahko že v nekaj urah. Ko stranki najdeta sprejemljivo rešitev, takšen dogovor običajno zapišemo, če pa stranke želijo izvršilni naslov, lahko zagotovimo tudi, da ima takšen dogovor enako pravno moč kot pravnomočna sodba.

Vir: dnevnik.si

Imate predlog, izkušnjo, morda pobudo? Obiščite forum in zapišite svoje misli o zdravstvu pri nas na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:50
285,226
04.12.2021. ob 21:00
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close