Ortoreksija

Uredništvo, 03. avgust 2010.
Ostalo

Pretiravanje z zdravo hrano Ortoreksija nervoza ali obsedenost s pravilno prehrano je nova oblika prehranskih motenj, pojavlja pa se pri ljudeh, ki s prehrano želijo…

Pretiravanje z zdravo hrano

Ortoreksija nervoza ali obsedenost s pravilno prehrano je nova oblika prehranskih motenj, pojavlja pa se pri ljudeh, ki s prehrano želijo izboljšati zdravje. Uživanje zdrave hrane je vsekakor koristno, toda nekateri to znano dejstvo priženejo do te skrajnosti, ko zdrava prehrana postane obsedenost.

Takrat ukvarjanje z zdravo hrano preraste okvire izbranega življenjskega sloga in začne omejevati posameznikov vsakdan, vse dokler ne privzame razsežnosti motnje. V iskanju načina, da bi živeli in jedli bolj zdravo, ljudje z ortoreksijo razvijajo lastna pravila prehranjevanja.

Stroga pravila

Poskusi vztrajanja pri samovsiljenem novem prehranskem režimu jim jemljejo vse več časa in kmalu takšne osebe začnejo načrtovati obroke za nekaj dni vnaprej. Ker ne morejo jesti hitre hrane, ki je dostopna na vsakem koraku, začenjajo obroke vsakodnevno nositi s seboj. Sestavin za njihove obroke tudi ne prodajajo v vseh trgovinah, pač pa je treba za nakup vsakdanje hrane opraviti veliko poti in ne nazadnje porabiti veliko denarja. Potem je tu še priprava hrane, njeno kombiniranje in odmerjanje ustreznih količin. To še nekako gre, če oseba živi sama, sicer pa posledice uvedbe zdrave prehrane kmalu občutijo vsi družinski in drugi člani skupnosti. Poznam primer, ko je lastnikovo zavezanost vegetarijanskemu načinu prehranjevanja na lastni koži čutil tudi njegov pes, ki posledično v skledo s svojim imenom nikoli ni dobil mesa.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
30.11.2021. ob 12:08
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close