Ne modna muha, ampak dolgo zanikan in pred javnostjo skrit pojav

Uredništvo, 02. avgust 2010.
Ostalo

Mobing ima lahko različne razsežnosti, v vsakem primeru pa je v tem poimenovanju strnjeno dolgo trajajoče, sistematično in ponavljajoče se ravnanje (do posameznika ali skupine),…

Mobing ima lahko različne razsežnosti, v vsakem primeru pa je v tem poimenovanju strnjeno dolgo trajajoče, sistematično in ponavljajoče se ravnanje (do posameznika ali skupine), ki je graje vredno, nehumano, žaljivo in neetično; dogaja se lahko na različnih (hierarhičnih) ravneh.

»Ko sem leta 2003 v tuji literaturi naletela na opis psihičnega nasilja na delovnem mestu (mobing), sem sprva pomislila, da gre za še eno modno muho, vseeno pa sem se raziskovanja pojava lotila z vso skrbnostjo in istega leta sem izvedla tudi prvo raziskavo o pojavnosti psihičnega in čustvenega nasilja na delovnem mestu v slovenskih organizacijah. Na moje veliko presenečenje sem ugotovila, da pojav še zdaleč ni modna muha, ampak prej dolgo zanikan in pred javnostjo skrit pojav, ki ravno zaradi svoje prikrite retorike deluje in je prisoten v marsikateri organizaciji ter ne nazadnje v vseh porah družbenega življenja in udejstvovanja,« je v predgovoru k nedavno izdani knjigi Recite mobingu ne zapisala dr. Daniela Brečko, direktorica Planeta GV.

Mobing ima lahko različne razsežnosti, v vsakem primeru pa je v tem poimenovanju strnjeno dolgo trajajoče, sistematično in ponavljajoče se ravnanje (do posameznika ali skupine), ki je graje vredno, nehumano, žaljivo in neetično; dogaja se lahko na različnih (hierarhičnih) ravneh. In njegova posledica? Socialna izključenost tistega, proti kateremu je usmerjeno tovrstno nedopustno ravnanje, posledična ogroženost psihičnega in fizičnega zdravja zaradi ponavljajočega se poniževanja in ogrožanja. O mobingu govorimo, če se tovrstni napadi pojavljajo vsaj enkrat na teden v obdobju šestih mesecev. Vzroki zanj so različni, lahko temeljijo na načrtnem ogrožanju osebnega ugleda in delovnega položaja, temeljijo pa lahko tudi na diskriminaciji zaradi spola, starosti, spolne usmerjenosti ali izobrazbe. Med mobing spada tudi spolno nadlegovanje.

Vir: delo.si

Kako ravnate s čustvi in kakšen odnos imate do sebe? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
30.11.2021. ob 12:08
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close