Med najpogostejšimi obolenji

Uredništvo, 02. avgust 2010.
Ostalo

Pri moških so bolečine v hrbtenici najpogostejši vzrok za izostanek z delovnega mesta, pri ženskah pa druga najpogostejša bolezen. Tovrstne zdravstvene težave ima že okoli…

Pri moških so bolečine v hrbtenici najpogostejši vzrok za izostanek z delovnega mesta, pri ženskah pa druga najpogostejša bolezen. Tovrstne zdravstvene težave ima že okoli 70 odstotkov starejših najstnikov.

Bolečine v hrbtenici so med najpogostejšimi in najdražjimi obolenji; pri moških so najpogostejši vzrok za izostanek z delovnega mesta, pri ženskah pa druga najpogostejša bolezen. Poleg tega so obolenja s takšnimi simptomi pri obeh spolih nedvomno najpogostejši vzrok za predčasno ali invalidsko upokojitev. Po nekaterih ocenah ima 80 odstotkov odraslih vsaj enkrat v življenju močnejše bolečine v hrbtu. Strokovnjaki pa opozarjajo, da imajo takšne zdravstvene težave tudi mlajši ljudje – imelo jih je že približno 70 odstotkov starejših najstnikov.

Kakovost življenja mladih se zaradi bolečin v hrbtu na srečo ne zmanjša tako močno kakor pri številnih starejših ljudeh, poudarja dr. César Garcia Fontecha iz bolnišnice Vall d’Hebron v Barceloni. Raziskava, ki jo je na nedavnem kongresu evropskih ortopedov v Madridu predstavil dr. Garcia Fontecha, je pokazala, da so mladi z bolečinami v hrbtu kot bolniki v drugačnem položaju kakor odrasli, ki se spopadajo s podobnimi bolečinami.

»Mladi ljudje z bolečinami v hrbtu potrebujejo popolnoma drugačno strategijo zdravljenja kakor starejši ljudje. Primerjali smo 76 mladih bolnikov, povprečno starih 14,1 leta – najprej z zdravimi vrstniki, nato pa tudi s tistimi, ki jih je bolel hrbet, a niso obiskali zdravnika. Bili smo zelo presenečeni, ko smo na podlagi analize Kidscreen ugotovili, da najstniki z bolečinami v hrbtu lastno kakovost življenja ocenjujejo bolje kakor tisti, ki nimajo tovrstnih težav, in sicer pri devetih od desetih opazovanih vidikov – slabše so se ocenili le pri ‘telesnem zdravju’,« poudarja dr. Garcia Fontecha.

Vir: delo.si

Kliknite na povezavo in posvetujte se na forumu iz področja pediatrije, ki vam najbolj ustreza na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close