Ne požirajte bazenske vode

Uredništvo, 02. avgust 2010.
Ostalo

Največ nečistoč vsebuje vrhnja plast bazenske vode Kljub temeljitemu nadzoru bazenske vode umazanija marsikdaj "plava" skupaj s plavalci. Kako lahko prispevamo, da je bo manj?…

Največ nečistoč vsebuje vrhnja plast bazenske vode

Kljub temeljitemu nadzoru bazenske vode umazanija marsikdaj “plava” skupaj s plavalci. Kako lahko prispevamo, da je bo manj? Vzročna povezanost med nalezljivimi boleznimi in pomanjkljivo higieno je pogosta, čeprav redko natančno potrjena. Poglavitni vir okužb v bazenskih kopališčih so bolni kopalci in navidezno zdravi klicenosci. Mikroorganizmi – bakterije, virusi, plesni, zajedavci – se s površine kože in telesnih votlin, kot sta nosno-žrelni prostor in območje danke, izpirajo v kopalno vodo. Okužbe so lahko posledica požiranja vode, vdora vode v nos, usta, ušesa, sluznice in razmehčano kožo, pa tudi podhladitve in utrujenosti. Tudi neustrezno vedenje, denimo če ne preoblečemo mokrih kopalk ali ne osušimo presledkov med prsti, je dejavnik tveganja za zdravje.

Kako se lahko okužimo?

Z vodo prenesene okužbe kože ter zunanjega in srednjega ušesa so posledica infekcije z mikroorganizmi. Poleg draženja oči, ki ga povzročajo klor in njegove spojine, je možen tudi pojav nalezljivega vnetja očesne veznice. Občasno se pojavljajo tudi okužbe prebavil, zadnje čase pa so deležne posebne pozornosti bazenske okužbe z drobnim zajedavcem, kriptosporidijem. Prišlo je tudi do primerov, ko je kopališka voda povzročila amebni meningoencefalitis in virusni meningitis. Gripi podobna obolenja in bolezni dihalnih poti, kot so vnetje nosne sluznice, sinusitis, vnetje žrela, bronhitis in pljučnica, so lahko posledica stikov dovzetnega gostitelja s prenašalci bolezni oziroma kopalno vodo. Najpogostejše okužbe – prenašajo se s stikom bosih stopal s površinami – so virusne bradavice in glivične bolezni stopal.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 21:24
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close