Med poklicem in vzrokom smrti obstaja povezava

Uredništvo, 02. avgust 2010.
Ostalo

Slikarji in mamila, kuharji in alkoholizem London – Poklic, ki ga oseba opravlja, bi lahko igral določeno vlogo pri načinu njene smrti. Po analizi 1,6…

Slikarji in mamila, kuharji in alkoholizem

London – Poklic, ki ga oseba opravlja, bi lahko igral določeno vlogo pri načinu njene smrti. Po analizi 1,6 milijona vzrokov smrti v zadnjem desetletju, so britanski znanstveniki odkrili, da slikarji, zidarji in krovci dvakrat pogosteje umirajo zaradi uživanja mamil.

Po drugi strani imajo pomorščaki, kuharji in natakarji večje možnosti, da umrejo zaradi alkoholizma, krojači in frizerji pa imajo devetkrat več možnosti, da umrejo zaradi virusa HIV oz. aidsa.

“Ta študija kaže, da obstaja velika razlika med skupinami poklicev in tveganjem, da bodo njihove smrti povezane s mamili ali alkoholom,“ pravi vodja raziskave dr. David Coggon z medicinskega raziskovalnega sveta v angleškem Southampton.

Čeprav po vsej verjetnosti med vzrokom smrti in poklicem ni neposredne povezave, Coggon pravi, da bi lahko študija, objavljena v publikaciji Occupational Medicine, vodila k novim oblikam preventivnih zdravstvenih metod. “Odkritja so pomembna, ker nam kažejo morebitne smernice za intervencije, s katerimi bi preprečevali bolezni in spodbujali zdrav način življenja. Delovno mesto je idealno okolje za preprečevanje razvoja različnih odvisnosti in za uveljavljanje posebnih politik, s katerimi bi izboljšali varnost in produktivnost ter pomagali zaposlenim,“ še dodaja Coggon.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close